Jakub Forgács Samospráva

Lunter to povedal jasne. Čo označil za jednu z najdôležitejších priorít v BBSK?

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zdôraznil a vyargumentoval svoje priority. Očakáva, že sa objavia v národnom dokumente o stratégii regionálneho rozvoja.

Ilustračný obrázok k článku Lunter to povedal jasne. Čo označil za jednu z najdôležitejších priorít v BBSK?
Zdroj: TASR

Rozvoj Slovenska znamená rozvoj regiónov, bez toho nemôže byť krajina, ktorá má všetky výrobné faktory – pracovnú silu, suroviny, kapitál, pôdu, bohatá. Konštatoval to v utorok v Banskej Bystrici splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin počas stretnutia zodpovedných aktérov za regionálny rozvoj, ktoré sa uskutočnilo z iniciatívy Úradu vlády SR. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) je tak už štvrtým v poradí, ktorý zdôraznil a vyargumentoval svoje priority. Očakáva, že sa objavia v národnom dokumente o stratégii regionálneho rozvoja.

Priorita BBSK

V BBSK je päť najmenej rozvinutých okresov z 13. Predseda kraja Ján Lunter za jednu z najdôležitejších priorít označil kvalitnú cestnú infraštruktúru, a to najmä dobudovanie rýchlostnej cesty R2 spájajúcu Bratislavu s Košicami a ďalšími okresmi. Bez kvalitných ciest totiž neprídu investície, ľudia nebudú mať prácu a nezamestnanosť sa v niektorých okresoch bude stále držať na dvojcifernom čísle.

Ako účastníci poznamenali, treba dbať na to, aby národné priority nezostali iba na kuse papiera, aby bol dokument živý a nestal sa len ďalším „šuflíkovým“ materiálom.

Investičný plán

„Podpredseda vlády pripravuje národný investičný plán Slovenska a ten má byť nielen zbožným želaním, ale mal by obsahovať všetky závažné investície na území Slovenska, ktoré budú vychádzať z pripravovanej národnej stratégie rozvoja. Je to príležitosť a teraz je tá možnosť dostať do národného investičného plánu presne tie dôležité opodstatnené investície, ktoré vychádzajú z potrieb jednotlivých regiónov,“ objasnil Marcinčin.

Podľa riaditeľa odboru stratégie a metodiky Úradu vlády SR Romana Havlíčka stratégia by mala byť hotová začiatkom roka 2019. Vyššie územné celky sú pri tvorbe pre nich dôležití kľúčoví partneri. Dávajú im väčší priestor, aby uplatnili požiadavky a potreby pri rozvoji svojich regiónov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM