Lucia Lauková Správy

Ľudia bez domova si na Štedrý deň v Bystrici pochutili na kapustnici Dračí dych

Mesto spolu spolu s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža hostilo na Štedrý deň bezdomovcov. Podávala sa chutná vianočná kapustnica.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia bez domova si na Štedrý deň v Bystrici pochutili na kapustnici Dračí dych
Zdroj: TASR

Už po jubilejný dvadsiaty raz mesto pod Urpínom spolu s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža (ÚzS SČK) v Banskej Bystrici hostilo na Štedrý deň bezdomovcov.

Dračí dych

Vianočnú kapustnicu, na ktorej si môžu pochutnať ľudia bez domova aj v ostatné dni, varil už tradične vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie magistrátu Karol Langstein. Volá ju Dračí dych, navaril jej 70 litrov a podával spolu s riaditeľkou ÚzS SČK Zuzanou Stanovou a primátorom Jánom Noskom.

„Nešetrím v nej sviežim mäsom, údeninou, klobásami, kapustou a samozrejme hubami. Keďže je aj správne pikantná, má pomenovanie Dračí dych. S výdajom nám pomáhali dobrovoľníci,“ konštatoval Langstein.

350 ľudí bez domova

Banská Bystrica eviduje približne 350 ľudí bez domova. Vďaka kvalitnej sieti zariadení krízovej intervencie je postarané o väčšinu z nich. Tú buduje mesto v spolupráci s ÚzS SČK od roku 1993, keď pod Urpínom vznikla prvá nocľaháreň Večierka. V zimných mesiacoch sa rozširuje aj o ohrevňu, kde môžu bezdomovci prečkať obdobie mrazov, zohriať si jedlo, čaj alebo kávu. Počas všetkých troch sviatočných dní sa v nocľahárni môžu títo ľudia zdržiavať aj cez deň.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM