Monika Obrtalová Rôzne

Lieky pre onkopacientov už sú

Onkologickí pacienti už v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici dostávajú indikovanú liečbu bez obmedzenia. Uviedla to v piatok hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. "Napriek krátkodobému nedostatku niektorých cytostatík, ktoré vzniklo zlyhaní

Na žiadosť o reakciu vedenia nemocnice na štvrtkové vyjadrenia ministra zdravotníctva o pochybení Rooseveltovej nemocnice Maťašeje povedala, že odpoveď možno nájsť v tom, čo už uviedla. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik na štvrtkovej tlačovej besede zdôraznil, že v žiadnom prípade nejde o problém financovania. „Na základe prvotných informácií sa zdá, že chybu urobila nemocnica a samotný lekár,“ vyhlásil Uhliarik. Problém nedostatku onkologických liekov sa mal týkať troch pacientov, podľa ministra mal byť vyriešený v priebehu najbližších hodín.

Ako objasnil, v rámci onkologických liekov nastal ešte koncom minulého roka výpadok na strane výrobcu, rezort však o tom vedel a vydal súhlas s mimoriadnym dovozom z iných krajín. Nemocnica v Banskej Bystrici však nepožiadala o povolenie na dovoz takýchto liekov. Minister pritom prešetrí jej postup a dá podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj na konanie konkrétneho lekára. Ako skonštatoval, na Slovensku je dostatok onkologických liekoch, sú na skladoch, nemocnice o ne iba musia požiadať.

Problémy s dodávkami onkologických liekov však potvrdila aj detská fakultná nemocnica v Bratislave. Ako informovala televízia JOJ, detská onkológia si musela požičať lieky od Národného onkologického ústavu a od detskej onkológie v Košiciach. Primárka onkológie v bratislavskej detskej nemocnici Daniela Sejnová pre televíziu uviedla, že s požičanými liekmi zatiaľ oddelenie vydrží. „Akonáhle však nepríde očakávaná zásielka 18. januára, tak vidím reálne nebezpečenstvo ohrozenia liečby pacientov,“ povedala Sejnová.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM