Jakub Forgács Správy

Liečba v Rooseveltke, aká v kraji nemá páru: Bystrickí lekári zachraňujú pacientov špeciálnou transplantáciou

Transplantáciu kostnej drene či pečene pozná takmer každý. Mnohí Banskobystričania však možno ani netušia, že v Rooseveltovej nemocnici už dvadsať rokov zachraňujú životy chorých aj transplantáciou, akú široko - ďaleko nerobia.

Ilustračný obrázok k článku Liečba v Rooseveltke, aká v kraji nemá páru: Bystrickí lekári zachraňujú pacientov špeciálnou transplantáciou
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V Centre pre autológne transplantácie krvotvorných kmeňových buniek pri Hematologickom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica (FNsP FDR BB) zachraňujú pacientom život transplantáciami krvotvorných buniek už dvadsať rokov.

„Prvý týždeň mi tiekla chemoterapia, ktorá mi zničila moju kostnú dreň. Keď prišiel deň transplantácie, predstavovala som si tie bunky ako to najlepšie, čo kedy vo mne bolo a teraz to dostanem spať do tela,“ opisuje svoje pocity dnes už bývala pacientka, Majka (25) z Detvy, ktorej transplantácia zachránila život a dnes žije bez akýchkoľvek obmedzení.

Transplantácia krvotvorných buniek je potrebná pri liečbe onko – hematologických ochorení, čo sú rakovinové ochorenia krvi a krvotvorby. Pacientovi je pri týchto ochoreniach podávaná extrémne silná chemoterapeutická liečba, ktorej cieľom je zničenie všetkých nádorových buniek. Negatívnym dôsledkom je výrazné poškodenie procesu krvotvorby.

"Bez následnej transplantácie krvotvorných kmeňových buniek by vo väčšine prípadov došlo k úmrtiu pacienta aj napriek tomu, že chemoterapia bola úspešná,“ približuje vedúca lekárka Jednotky intenzívnej starostlivosti Hematologického oddelenia Eva Králiková. Transplantačným materiálom sú štepy krvotvorných kmeňových buniek. Tieto štepy sú pripravované pracovníkmi Národnej transfúznej služby a Hematologického oddelenia FNsP FDR z pacientovej krvi odobranej ešte pred absolvovaním agresívnej chemoterapie.

Prvú transplantáciu krvotvorných kmeňových buniek podali v Banskej Bystrici v apríli 1996 pacientovi (42) s rakovinovým ochorením krvi (mnohopočetný myelóm). FNsP FDR BB bola medzi prvými nemocnicami na Slovensku, ktorá tento typ liečby začala poskytovať pre svojich pacientov. Dnes je jedinou nemocnicou v Banskobystrickom kraji, kde je takáto liečba možná. Od roku 1996 až po dnes uskutočnili lekári Hematologického oddelenia 336 transplantácii a pomohli mnohým pacientom prežiť dlhší plnohodnotný život.

Čítajte tiež:

Miesto, ktoré učarovalo aj bystrickej poslankyni: Počuli ste už o Podlavických výmoľoch? :) FOTO a VIDEO

Žiaci sa budú učiť vskutku netradične. Pri Bystrici vyrastá záhrada, aká sa len tak nevidí a nielen to!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM