Stanislav Černák Správy

Lety zo Sliača až do dovolenkových rajov: Kedy musíte rátať s kontrolami colníkov?

Chystáte sa na letnú dovolenku zo sliačskeho letiska? Tak vedzte, že vás môžu skontrolovať colníci. Prečítajte si ktorých destináciách sa zameriavajú na kontroly...

Ilustračný obrázok k článku Lety zo Sliača až do dovolenkových rajov: Kedy musíte rátať s kontrolami colníkov?
Zdroj: TASR

Od začiatku dovolenkovej sezóny skontrolovali banskobystrickí colníci 26 chartrových letov, teda viac ako 3000 cestujúcich. Colné kontroly sa zameriavajú predovšetkým na batožinu cestujúcich pri odlete a na povolené limity pri dovoze.

Z medzinárodného letiska na Sliači ponúkajú cestovné kancelárie dovolenkové lety, tzv. chartre, do rôznych destinácií aj mimo Európskej únie – teda do tzv. tretích štátov. Medzi tretie štáty patrí aj Turecko, ktoré je čoraz vyhľadávanejšou destináciou, a preto sú cestujúci v tomto prípade podrobení colnej kontrole.

„Colníci sú pred odletom cestujúcim k dispozícii ešte pred samotnou pasovou a colnou kontrolou, kde im poskytujú informácie o dovoze tovaru z tretích štátov, povolených limitoch a o zákaze dovozu tovaru, ktorý podlieha medzinárodnej dohode o ochrane voľne žijúcich rastlín a živočíchov, tzv. CITES,“ povedala hovorkyňa colného úradu v Banskej Bystrici Miriam Miklošová.

Pri odletoch do Turecka je kontrola zameraná na vývoz osobnej a príručnej batožiny cestujúcich. Kontrole podlieha aj väčší obnos finančných prostriedkov alebo vývoz predmetov kultúrneho charakteru a pod. Pri príletoch sa vykonávajú colné kontroly v colnom priestore v hale príletu a sú zamerané na povolené limity dovozu a na zákaz dovozu chránených voľne žijúcich rastlín a živočíchov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM