Jakub Forgács Kultúra

Letné kino na bystrickom amfiteátri odhalilo lákadlá. V PROGRAME aj európsky unikát

Jedinečná príležitosť pre všetkých fanúšikov filmu. Na amfiteátri sa počas leta dočkajú vskutku jedinečnej prehliadky filmov. Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Letné kino na bystrickom amfiteátri odhalilo lákadlá. V PROGRAME aj európsky unikát
Foto: Martin Dubovský

Banskobystrický amfiteáter Paľa Bielika v roku 2016 po májových akciách uvedie aj pokračovanie Letného kina, ktoré bolo minulý rok úspešne rozbehnuté. Návštevníci sa môžu tešiť okrem zahusteného premietania každý utorok o 21:00 v mesiaci, aj na európsky jedinečnú Prehliadku panoramatických filmov (ppf).

Prvá polovica júla je venovaná domácim filmom, absolútnej novinke i československej klasike. V utorok 5. júla otvorí tohtoročné Letné kino slovenský dokument Okhwan na ceste za slobodou (2016). Projekt mladého režiséra Mareka Mackoviča sa stal známym dlho pred dokončením, keď jeho zábery použil režisér Kevin Macdonald, ocenený Oscarom. 12. júla bude Letné kino pokračovať jednou z najslávnejších a najobľúbenejších českých komédií, a to filmom Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964).

V piatok a sobotu 15.-16. sa chystá Prehliadka panoramatických filmov (ppf) na amfiteátri, ktorá nemá v Európe obdobu. Banskobystrickí premietači Ivan Školuda a Michal Jaso pokročili v rekonštrukcii starých premietačiek, ktoré teraz ako jediné na Slovensku dokážu hrať aj 70 mm panormatické filmy. A navyše filmy Interstellar (2014) a Osem hrozných (2015) v panoramatickom formáte nie je možné vidieť pod holým nebom nikde inde v Európe!

Druhá polovica júla bude venovaná európskym filmom. V utorok 19. júla bude možé zhliadnuť Lars von Trierovu Melancholiu (2011), a to z 35mm filmu. Júlový program Letného kina na amfiteátri uzavrie v utorok 26. júla franúzska novinka Marguerite a Julien (2015).

Čítajte tiež:

Čo ponúka týždeň na prelome mesiacov? Bystričania majú na výber z atraktívnych ak­cií

FOTO: Pódium patrilo hviezdam: V Bystrici to na Dohode rozbalili IMT Smile aj Polemic

Letné kino na amfíku opäť láka programom
2
Galéria
Foto: Martin Dubovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM