Monika Obrtalová Rôzne

Letisko Sliač dnes odovzdali do užívania

Presne rok po začatí výstavby odovzdali do užívania zrekonštruovanú 2400 metrov dlhú pristávaciu dráhu na Letisku Sliač. Na stredné Slovensko sa v najbližších mesiacoch vrátia aj bojové lietadla Armády Slovenskej republiky, ktoré boli počas rekonštru

Na dnešnom slávnostnom otvorení letiska sa zúčastnili aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a minister obrany Jaroslav Baška, podľa ktorého celá rekonštrukcia stála viac ako 61 miliónov eur. Približne 34 miliónov eur vyčlenilo zo svojho rozpočtu Ministerstvo obrany a 27 miliónmi eur prispelo NATO.

Okrem zabezpečenia obojstranného predĺženia vzletovej a pristávacej časti dráhy a zabudovania nového konštrukčného riešenia jej vybavenia v rámci brzdiaceho a záchranného systému sa zrealizovala aj obnova svetelného vybavenia pristávacej dráhy a odvodnenie a zatrávnenie okolitých plôch.

Letisko bude primárne slúžiť slovenskej armáde, no od začiatku budúceho roka by sa mala obnoviť aj civilná prevádzka. Využívať sa tak bude napríklad pre nákladnú dopravu, prílety a odlety športových lietadiel i lietadiel na špeciálne letecké práce, charterové lety cez dovolenkovú sezónu, ako aj pre záchranný zdravotný systém a transplantačný program Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Zdroj: TASR Foto: laazatec.sz

Letisko Sliač dnes odovzdali do užívania
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM