Michal Majer Rôzne

Leteckí záchranári majú plné ruky práce

Zimné športy si od začiatku zimnej turistickej sezóny 2011/12 vyžiadali spolu 14 zásahov Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe. Najčastejšie, až 11-krát, pomáhal vrtuľník zraneným lyžiarom, snowboardistom a skialpinistom, v j

Lekári VZZS ATE ošetrovali počas týchto zásahov vážne poranenia končatín, chrbtice a hlavy. Najčastejšou príčinou zranení boli pády na lyžiach a snowboardoch, v dvoch prípadoch zasahoval vrtuľník po vzájomnej zrážke lyžiarov, záchranári pomáhali aj lyžiarovi zranenému po náraze do stromu, rýchlu pomoc vrtuľníka ocenil aj zranený a podchladený skialpinista. Zachraňovaní boli vo veku od 4 do 58 rokov.

Vrtuľník letel na pomoc napríklad aj včera popoludní do Vysokých Tatier. Vo Veľkej Zmrzlej doline, v oblasti pod Baraním sedlom, pri zlyžovávaní spadol a zranil sa 43-ročný skialpinista z Banskej Bystrice. Pri páde si vykĺbil pravé rameno. Na mieste nehody bol priamo zo vzduchu z vrtuľníka pomocou palubného navijaku vysadený lekár, ktorý skialpinistu ošetril. Muž bol navyše podchladený, na mieste bola 22 stupňov pod nulou. Posádka preto rozhodla naložiť pacienta a lekára z opretia vrtuľníka priamo v teréne. Muža transportovali do popradskej nemocnice.

Zrejme najnáročnejšou záchrannou akciou bol technický zásah za tmy, ktorý sa uskutočnil na konci vianočných prázdnin v lyžiarskom stredisku Chopok Juh – Srdiečko, kde zo zjazdovky do lesa zišiel 29-ročný snowboardista z Rimavskej Soboty. Pri páde si spôsobil vážnu otvorenú zlomeninu predkolenia a privolaní záchranári žiadali okamžite o spoluprácu vrtuľník. Leteckí záchranári spustili z vrtuľníka priamo k pacientovi lekárku. Tá po ošetrení naložila pacienta do vákuového matraca a pomocou palubného navijaku ho evakuovala z terénu a vrtuľníkom ho previezli do nemocnice.

V zimnej sezóne 2010/2011 pomáhali posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE lyžiarom spolu 45krát. Pri pohľade do minuloročných štatistík sa dá tiež konštatovať, že to najrušnejšie obdobie zimnej sezóny leteckých záchranárov ešte len čaká. Najviac „lyžiarskych zásahov“ počas uplynulej zimnej sezóny mali totiž vrtuľníkoví záchranári v mesiaci február, kedy vzlietli 20-krát. Súviselo to predovšetkým s prázdninami a vhodnými lyžiarskymi podmienkami v slovenských lyžiarskych strediskách.

Zdroj: Air Transport Europe

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM