Jakub Forgács Správy

Letecké dni v Sliači vytiahli esá z rukáva: Svetoznámych akrobatických skupín uvidíme toľko ako nikdy

Už len necelých sto dní delí milovníkov letectva od najväčšieho leteckého sviatku na Slovensku a veru, je sa na čo tešiť. Na Sliač sa chystá viac ako 20 účastníkov z celého sveta.

Ilustračný obrázok k článku Letecké dni v Sliači vytiahli esá z rukáva: Svetoznámych akrobatických skupín uvidíme toľko ako nikdy
Foto: Katarína Oravská

O tom, že Medzinárodné letecké dni Slovak International Air Fest 2015 sú rešpektovanou udalosťou doma aj v zahraničí, svedčí doposiaľ historicky najvyššia potvrdená účasť svetoznámych akrobatických skupín. Areál Leteckej základne Sliač ponúkne v dňoch 29. a 30. august 2015 umenie pilotov a krásu leteckej techniky. Tešiť sa môžeme na viac ako 20 účastníkov z celého sveta. Nielen verejnosť, ale aj odborníci v závere podujatia rozhodnú o víťazovi hlavnej putovnej ceny Best Display Smik Trophy. Medzinárodným leteckým dňom bude predchádzať druhý ročník ankety Zlaté krídla – Národná cena letectva Slovenskej republiky, ktorá oceňuje významné autority leteckého života.

„Medzinárodné letecké dni SIAF 2015, ktoré sa tento rok nesú v duchu osláv 70. výročia skončenia II. svetovej vojny a 11. výročia vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie, sú pre nás aj tento rok výzvou, aby sme pre priaznivcov lietania a letectva pripravili pútavý a zároveň hodnotný program. Pevne verím, že naše pozvanie príjme čo najpestrejšia škála zahraničných účastníkov,“ informuje veliteľ vzdušných síl OS SR, brigádny generál Ing. Miroslav Korba.

Pýcha francúzskych vzdušných síl aj miláčik publika

Organizátorom leteckých dní bol aktuálne doručený oficiálny list z Francúzska, ktorý deklaruje, že pýcha francúzskych vzdušných síl Patrouille de France, bude súčasťou najprestížnejšej leteckej udalosti na Slovensku. Vďaka dobrej spolupráci rezortov obrany Slovenska a Talianska, sa po dvoch rokoch vráti na sliačske letisko miláčik publika, talianska akrobatická skupina Frecce Tricolori. Svoju účasť potvrdila aj akrobatická skupina PC-7 Team zo Švajčiarska. Manévrovacie schopnosti predvedie bojové lietadlo F-18, ktoré mohli návštevníci vidieť v rámci MLD SIAF 2012. Zástupcovia belgických vzdušných síl, kráľ medzi bojovými stíhačkami F-16 Fighting Falcoon spolu s dopravným lietadlom Hercules C-130, tiež zaujmú svoju pozíciu na letovej stojánke sliačskeho letiska.

„Medzinárodné letecké dni každoročne zviditeľňujú stredoslovenský región a už dlhodobo sú známe v kruhoch laickej i odbornej verejnosti. Tento rok je výnimočný aj vďaka nadštandardným vzťahom hlavného programového partnera, Ministerstva obrany Slovenskej republiky a veliteľstva Vzdušných síl OS SR. Zo SIAF-u sa stala tradícia, uznávané a rešpektované podujatie. Veľmi nás to teší, no zároveň zaväzuje k tomu, aby sme aj v rámci piateho ročníka najväčšieho leteckého podujatia ponúkli návštevníkom to najlepšie zo sveta letectva,“ hovorí Hubert Štoksa, riaditeľ MLD SIAF. Pre organizátorov bude zároveň veľkou oslavou 5. výročie MLD SIAF a desiate narodeniny Slovenskej leteckej agentúry.

V hre aj prestížne ocenenia

Organizátori aj tento rok vyhlasujú dve prestížne ocenenia, ktoré sú synonymum úspechu a víťazstva. Best Dipslay Smik Trophy nesie meno najúspešnejšieho slovenského pilota, leteckého profesionála, stíhača bojujúceho pod krídlami Royal Air Force, Otta Smika. Prvýkrát cenu organizátori udelili v roku 2012, keď ju získala legendárna akrobatická skupina Frecce Tricolori. O rok neskôr si ocenenie odniesol švédsky pilot stíhačky JAS 39 Gripen a minulý rok putovnú cenu za najlepšiu letovú ukážku získal taliansky pilot najpredávanejšieho vojenského dopravného lietadla novej generácie C-27J Spartan z dielne spoločnosti Alenia Aermacchi.

Štátna opera v Banskej Bystrici sa v predvečer MLD SIAF 2015 stane dejiskom druhého ročníka ankety Zlaté krídla – Národná cena letectva Slovenskej republiky, ktorá každý rok zviditeľňuje a oceňuje významné osobnosti, projekty, spoločnosti a inštitúcie slovenského letectva.

Čítajte tiež:

Letecké dni vytasili ťahák ako hrom: Na oblohe nad Sliačom sa predvedie svetoznáma letka!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM