Stanislav Černák Správy

Letecká udalosť roka v Sliači už o 50 dní: Uvidíte rýchlostný súboj lietadla so superautom!

Najväčšia letecká udalosť roka, Medzinárodné letecké dni SIAF 2014, štartujú na základni Sliač o 50 dní a už dnes sa organizátori môžu pochváliť atrakciou, ktorú pripravujú pre tisícky divákov. Načo sa teda môžete v posledný augustový víkend tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Letecká udalosť roka v Sliači už o 50 dní: Uvidíte rýchlostný súboj lietadla so superautom!
Zdroj: TASR

Medzinárodné letecké dni SIAF sa uskutočnia v posledný augustový víkend, 30. a 31. augusta. Ako informovala ich hovorkyňa Monika Pastuchová, účasť na leteckých dňoch už prisľúbilo 12 štátov. Diváci uvidia tri akrobatické skupiny, 30 letových ukážok a 70 lietadiel na zemi aj vo vzduchu.

Výnimočný súboj

Súčasťou dvojdňového sviatku letectva bude aj rýchlostný súboj lietadla s autom. „Na štart sa postaví lietadlo lotyšskej akrobatickej formácie Baltic Bees L-39 Albatros, ktoré si to rozdá s jedným z najrýchlejšie akcelerujúcich áut sveta Ariel Atom,“ uviedla Pastuchová.

Nepôjde o klasické preteky na jednej dĺžke runway, ale o preteky na jedno kolo. „Lietadlo L-39 Albatros odštartuje a urobí okruh nad letiskom, následne vstúpi na prah dráhy Ariel Atom. Len-čo bude lietadlo pred prahom dráhy, auto sa rozbieha a začínajú sa preteky v rámci prvého kola. Súperi pokračujú na opačný koniec dráhy, kde sa auto otočí, lietadlo urobí manéver o 180 stupňov a opäť obaja smerujú na opačný koniec dráhy. Víťazom sa stane ten, kto bude prvý na mieste, kde bol pôvodný štart auta,“ vysvetlil výkonný riaditeľ a projektový manažér medzinárodných leteckých dní Milan Konvičný.

Do superauta si budete môcť aj sadnúť

Organizátori pripomínajú, že ak niekto tipuje za jasného víťaza „Baltickú včelu“, teda lotyšskú akrobatickú skupinu Baltic Bees, mal by vedieť, že Ariel Atom z dielne Ariel Motor Company už dávno prekonal Ferrari i Porche. „Jeden údaj hovorí za všetko: zrýchlenie z 0–100 km/h za 2,7 s,“ tvrdia.

„Počas leteckých dní bude exkluzívny Ariel Atom vystavený aj pre verejnosť. Návštevníci si budú môcť sadnúť do tohto jedinečného auta a na chvíľu sa vžiť do kože jazdca superšportu,“ dodal konateľ spoločnosti EnjoyRacing Tomáš Fábry.

Výkon až 310 koní

Ako ďalej poznamenal, extrémne výkonné športové auto bolo skonštruované za jediným účelom – užiť si maximálny pôžitok z jazdy. Nie je to bežné auto, keďže nemá žiadne dvere, strechu, dokonca ani čelné sklo. Ariel Atom 3.5 v sebe ukrýva výkon 310 koní, čo je pri tzv. mušej váhe 520 kilogramov kombinácia, ktorá človeka zatlačí hlboko do sedadla pri každom zošliapnutí plynu.

Medzinárodné letecké dni SIAF 2014 organizuje Slovenská letecká agentúra. Vlani ich navštívilo vyše 115 000 milovníkov letectva. Rekordným sa stal rok 2012, keď na Leteckú základňu Sliač prišlo vyše 120 000 návštev­níkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM