Marcel Mojžiš Rôzne

Letecká udalosť roka v Sliači: Lákadlom talianski akrobati!

Nebo nad Sliačom sa opäť zaplní špičkovými strojmi a ostrieľaní profesionáli predvedú jedinečné výkony. Letisko na začiatku septembra privíta ďalší ročník Medzinárodných leteckých dní SIAF. Ozajstným lákadlom je vystúpenie svetoznámej akrobatickej sk

Nebo nad Letiskom Sliač bude 1 až 2. septembra preplnené. Postarajú sa o tom jedinečné ukážky leteckej akrobacie či rôzne prehliadky. Letecké dni v sebe spoja to najlepšie zo vzdušnej akrobacie a extrémnych športov.

Talianske lákadlo[/size][/co­lor]

Svoju účasť už potvrdili vzdušné sily zo Švajčiarska, Belgicka, Nemecka, Rakúska, Česka, ale aj Holandské kráľovské letectvo. Ozajstným lákadlom má byť vystúpenie svetoznámej akrobatickej skupiny Frecce Tricolori z Talianska. Pre divákov sú ľahko zapamätateľní pre originalitu svojich vystúpení, keď je vo vzduchu naraz až desať akrobatických lietadiel, ktorých vystúpenie spestrujú farebné efekty vo farbách Talianska.

„Je to veľkolepé podujatie, ktoré ponúka unikátne majstrovstvo leteckých profesionálov vo vzduchu i na zemi. Zároveň je časom, kedy môžu priaznivci letectva stráviť zaujímavý a vzrušujúci víkend spolu s rodinami či priateľmi,“ uviedol generálmajor Martin Babiak, veliteľ vzdušných síl. Súčasťou tohto ročníka bude aj stretnutia veliteľov letectiev krajín V4, Rakúska a Švédska.

Prehliadka špičkových strojov[/size][/co­lor]

Na Leteckých dňoch nebudú chýbať ani RetroSky Team z košického Slovenského národného aeroklubu, Očovskí bačovia a akrobat Dušan Šamko. Air Transport Europe z Popradu sa predvedú s Agustou AK 109, Aerospol Prievidza so strojom WT9 Dynamic, Shak Aero zo Senice so strojom Shark, Heli Company z Prešova na H-269 Schweizer, Jozef Viskupič zo Šenkvíc na stroji Extra E-300.

Spoza hraníc na Sliač zavítajú maďarskí Goldtimer Fundation na stroji Lisunov Li-2, Andrew Bickmore z Veľekj Británie na YAK-3UM a Czech Sport Aircraft z českých Kunovíc sa predvedie na Sport Cruiser. Bravúrne letecké akrobatické kúsky na oblohe nad Sliačom predvedie aj Zoltán Veres z Maďarska, víťaz prestížnej svetovej série AERO GP v Dubaji.

Príprava leteckých dní už beží na plné obrátky a hlavný organizátor nenecháva nič na náhodu. Sľubuje, že vlaňajšiu úroveň sa pokúsi ešte zvýšiť. Viac o tomto ročníku leteckých dní sa [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.133560_Le­tecke-dni-v-Sliaci:-Uvidime-svetove-esa!]dozviete TU![/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM