Monika Obrtalová Rôzne

Lesná pedagogika zožala úspech

Spoznávanie zvierat, stromov, vychádzky do prírody, ale aj základy práce lesníkov a pochopenie súvislostí života v prírode, to všetko a ešte oveľa viac vlani ponúkli vyškolení lesní pedagógovia podniku LESY SR rekordnému počtu 44.337 detí zo základný

Počet detí zapojených do akcií oproti roku 2010 vzrástol o viac ako polovicu. Lesná pedagogika sa po nesmelých začiatkoch v roku 2004 stala neoddeliteľnou súčasťou environmentálnej výchovy na mnohých základných školách. „Lesnú pedagogiku vnímam ako nástroj na zoznámenie detí s prácou lesníka. Tieto informácie sa napokon prostredníctvom detí dostávanú aj k starším generáciám,“ povedal jeden z najskúsenejších a služobne najstarších lesných pedagógov podniku, generálny riaditeľ Igor Viszlai.

Viac ako sto lesných pedagógov Lesov SR vlani pripravilo pre deti 593 vychádzok do lesa a spestrilo súťažami a zážitkovým učením o prírode ďalšie desiatky hromadných akcií. Lesných pedagógov bolo možné stretnúť okrem iného aj na Lesníckych dňoch v Bratislave, Zvolene a v Košiciach, na Dni stromu v Čiernom Balogu, ale napríklad aj pri odovzdávaní vianočných stromčekov v detských domovoch či pri výsadbe miniarborét v rámci akcie Stromy poznania.

Lesná pedagogika sa začala rozširovať v nemecky hovoriacich krajinách od polovice 80-tých rokov minulého storočia. Na Slovensku sa jej história počíta iba na niekoľko rokov. Celkovo sa počet vyškolených lesných pedagógov pohybuje okolo čísla 200, z nich viac ako polovica pracuje v Lesoch SR. Deťom sa títo nadšenci venujú zväčša v svojom voľnom čase a bez nároku na odmenu. Za posledných šesť rokov navštívilo akcie lesných pedagógov podniku viac ako 160.000 detí.

Zdroj: Lesy SR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM