Monika Obrtalová Rôzne

Len ten, kto prežije, zvíťazí!

Thoughest Firefighters Alive (TFA) alebo Najtvrdšie hasičské prežitie, to je medzinárodná súťaž, ktorá po roku opäť zavíta do Banskej Bystrice. Súťaž, ktorá je najťažšou skúškou odvahy a sily profesionálnych aj dobrovoľných hasičov. Tak neváhajte a p

Medzinárodná súťaž TFA bude aj tento rok pozostávať zo silových a vytrvalostných cvičení. Pripravené sú tri základné disciplíny zložené z menších úloh, ktoré dokonale preveria pripravenosť záchranných zložiek na krízové situácie. „Máme tam disciplíny ako beh s 80-kilogramovou figurínou na chrbte, preliezanie cez trojmetrovú stenu, prenášanie závaží, vyťahovanie hadíc a lezenie po rebríku s hadicou na chrbte,“ vymenúva len niektoré z náročných úloh, ktoré budú čakať v sobotu na súťažiacich vedúci Operatívno-technického oddelenia Krajského riaditeľstva HaZZ Banská Bystrica Dušan Hancko. Jednou z najťažších disciplín bude výstup na najvyššie podlažie budovy Europa Business Centre v zásahovom odeve a s kyslíkovým prístrojom na chrbte, ktorý si vyskúša aj štátny tajomník Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. „Pán Maroš Žilinka bude vlastne celú akciu otvárať práve výstupom na najvyššie podlažie. Samozrejme bez odevu a kyslíkového prístroja,“ vysvetľuje s úsmevom Hancko.

Organizátori očakávajú približne 80 účastníkov z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Rakúska a Nemecka. Približne 30 súťažiacich bude z hasičských jednotiek Banskobystrického kraja. Okrem dynamických ukážok ako likvidácia požiaru, zachraňovanie cestujúcich z havarovaných vozidiel či poskytovanie prvej pomoci, si môžu návštevníci bližšie poprezerať aj najnovšiu hasičskú techniku. „Dynamické a statické ukážky budú návštevníkom predvedené každé dve hodiny a medzitým bude samozrejme prebiehať súťaž. Tentokrát však nepôjdu účastníci po jednom, ale hneď dvaja naraz, aby boli ešte viac motivovaní k lepším výkonom,“ vysvetlil Hancko. Podujatie by malo vyvrcholiť v poobedňajších hodinách, kedy budú víťazom odovzdané ceny. Celej akcii bude ešte dnes predchádzať oceňovanie príslušníkov hasičského zboru, ktorí sa podieľali na likvidácii požiaru na Starých Horách v polovici apríla. Udeje sa tak v priestoroch Radnice o 16.00 hodine za prítomnosti Ministra vnútra SR Daniela Lipšica.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM