Monika Obrtalová Rôzne

Lekári Rooseveltovej nemocnice dávajú výpovede

Odborári v banskobystrickej štátnej Rooseveltovej fakultnej nemocnici dnes začali zbierať prvé výpovede lekárov. Ako uviedol primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny a lekársky odborár Jozef Valky, ktorý zbieranie výpovedí manažuje, gro

Koľko lekárov mu už výpovede odovzdalo dnes, odmietol spresniť. „Termín odovzdávania výpovedí sa urýchľuje tak, aby boli vedeniu doručené naraz do konca septembra,“ dodal Valky. Predsedníčka lekárskych odborov v Rooseveltovej nemocnici Eva Vnenčáková informovala, že ochotu bojovať podávaním výpovedí za požiadavky sformulované lekárskymi odborármi písomne deklarovali zhruba dve tretiny z vyše 350 lekárov Rooseveltovej nemocnice a aj vyše 80 lekárov z banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice.

„Nepočítame, že všetci výpovede nakoniec aj podajú, ale aj tak sú to vysoké čísla,“ dodala Vnenčáková. Lekárski odborári sformulovali štyri základné požiadavky: zabezpečiť dodržiavanie Zákonníka práce a vyhlášky o materiálnom a personálnom zabezpečení v nemocniciach, zmeniť systém financovania zdravotníckych zariadení tak, aby pokrýval všetky reálne náklady, zastaviť transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti a legislatívne garantovať výšku mzdy zdravotníckych pracovníkov.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM