Michal Majer Kultúra

Legenda slovenskej keramiky vystavuje v podkroví

V týchto dňoch nám Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici predstavuje novú expozíciu s názvom „Legenda slovenskej keramiky“. Výstava približuje prácu národného umelca Ignáca Bizmayera.

Priestory Galérie v podkroví sa od štvrtku 22. apríla naplnili keramikou. Prostredníctvom nej pán Ignác Bizmayer už vyše polstoročie vyjadruje svoj blízky vzťah k slovenskej dedine a obdiv k jej tradíciám a rôznorodosti. „Pri mojich potulkách po vidieku ma zaujala hlavne pestrosť slovenského folklóru a tradičných odevov. Čo dedina, to iný kroj. To ma inšpirovalo,“ hovorí pán Bizmayer. Práve týmito dielami, ktorými sa preslávil nielen na Slovensku, ale i v zahraničí, sa snažil priblížiť aj mladšej generácii krásu, ktorú si on pamätá ešte zo svojich detských čias.

Celá výstava pozostáva z diel zo súkromných zbierok. Bola usporiadaná pri príležitosti umelcových 88. narodenín, ktoré oslávil 20. apríla.

Expozíciu usporiadala knižnica v spolupráci so Spoločnosťou zberateľov umenia. Môžete ju navštíviť do 12. mája 2010. Nájdete ju v priestoroch Galérie v podkroví v Štátnej vedeckej knižnici.

Autor: Lenka Schmidtová

vernisaz BB
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM