Jakub Forgács Rôzne

Laskomerské singletraily otvorili bikerom. Vyskúšal ich aj viceprimátor Gajdošík

Adrenalínová jazda v bystrickej prírode. Práve tú ponúka jedinečný projekt, do ktorého sa zapojilo vyše 120 dobrovoľníkov. A výsledok je konečne tu!

Ilustračný obrázok k článku Laskomerské singletraily otvorili bikerom. Vyskúšal ich aj viceprimátor Gajdošík
Zdroj: KoLesom.oz

Adrenalínovú jazdu na horských bicykloch ponúkajú bikerom Laskomerské singletraily, ktoré počas víkendu otvorili v Laskomerskej doline v Banskej Bystrici. Banskobystrický viceprimátor Jakub Gajdošík v tom vidí nový a dobrý produkt cestovného ruchu, ktorý do mesta pod Urpínom môže pritiahnuť silnú komunitu bikerov v Európe. Konštatoval s tým, že je to ukážkový projekt, ktorý bol podporený z participatívneho rozpočtu mesta.

Takmer 10 kilometrov

Singletraily o dĺžke takmer desať kilometrov vznikli na miestach starých lesných chodníkov, ktoré začiatkom minulého storočia používali lesníci. Trate sú doplnené o umelo vytvorené prekážky rôznej náročnosti, ako sú terénne vlny, klopené zákruty alebo skoky.

Za ojedinelým projektom minimálne v rámci stredného Slovenska stojí občianske združenie (OZ) KoLesom, ktoré naň získalo peniaze aj z participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica. Úprava tratí stála vyše 120 dobrovoľníkov tisíce hodín práce počas víkendových brigád.

OZ KoLesom sú bikeri z Banskej Bystrice a okolia, ktorých spojila myšlienka vybudovať sieť trailov, na ktorých by sa mohli smelo preháňať a hlavne si ich môcť upraviť na svoj obraz.

„Mnohí z nás navštívili rôzne lokality v zahraničí, ktoré si postupom času vybudovali renomé bikerského raja. Také výlety nás len viac a viac utvrdzovali v tom, že také niečo chceme mať tu u nás na domácom ihrisku,“ tvrdia členovia združenia.

Vyskúšal aj viceprimátor

Dlhý čas diskutovali o vhodnej lokalite. Nakoniec zostal hlavný kandidát, a to Laskomerská dolina, ktorá ponúka krásne prírodné scenérie a terény, vhodné pre turistiku, relax a teraz už aj pre cyklistov. Uchváti nielen svojou rôznorodosťou fauny, krásnymi výhľadmi na Banskú Bystricu, ale i okolité hory.

„Najväčšia vďaka patrí Mestským lesom Banská Bystrica, ktoré hneď na začiatku náš projekt podporili a vďaka ich ústretovosti sme ho mohli vôbec realizovať. Náš cieľ bol jasný, priniesť zábavné jazdenie v atraktívnej lokalite pre všetkých bikerov, a to nie len z okolia, ale i pre cezpoľných a možno i zahraničných,“ dodáva OZ KoLesom.

„Viac ako dva roky pracovalo na projekte vyše 120 dobrovoľníkov. Je to ukážkový projekt v rámci participatívneho rozpočtu, ktorý ľudí motivuje k aktivite. Oživilo to nielen Laskomerskú dolinu, ale je to tiež dobrý produkt cestovného ruchu, ktorý pritiahne do Banskej Bystrice turistov i zo zahraničia. Veľká vďaka patrí združeniu KoLesom, ktoré pred tromi rokmi začalo vybavovať veci okolo projektu,“ zdôraznil Gajdošík. Viceprimátor si Laskomerské singletraily vyskúšal a ako dodal, „nebolo mu všetko jedno“.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako vyzerá príprava singletrailov v Laskomeri!

Čítajte tiež:

Bystrický biker v ROZHOVORE: Nič sa nevyrovná pocitu, jazdiť na vlastnoručne urobenom traili

Veselé VIDEO z Laskomera: Bystrickým cyklonadšencom humor rozhodne nechýba

VIDEO: Výstavba Laskomerského singletrialu pokračuje vo veselej nálade
1
Galéria
Akční bikeri v Laskomeri V OBRAZOCH
11
Galéria
Zdroj: KoLesom.oz
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM