Jakub Forgács Rôzne

Láska nepozná hranice, platí to aj pre Bystricu: Aj takíto zaľúbenci mali svadbu v našom meste!

V našom meste boli v roku 2015 zaznamenané aj sobáše s cudzincami. Tí práve v Banskej Bystrici tak zažili svoj veľký deň D. A pochádzali aj z poriadne vzdialených krajín.

Ilustračný obrázok k článku Láska nepozná hranice, platí to aj pre Bystricu: Aj takíto zaľúbenci mali svadbu v našom meste!
Zdroj: TASR

Na deň, keď si poviete svoje veľké áno, sa len tak nezabúda. Vlani prežili svoj deň D v Banskej Bystrici viaceré zamilované páry a stovky ľudí spečatili svoju lásku. Ako sme na tom v našom meste v porovnaní s minulým rokom?

„V roku 2015 bolo v Banskej Bystrici uzavretých 384 sobášov, z toho 148 cirkevne a 236 civilne,“ uviedla Marta Čellárová, vedúca oddelenia Matričného úradu a ohlasovne pobytu so slovami, že najviac sobášov bolo v auguste (64), septembri (55) a máji či júni (49).

Ako pokračovala Čellárová, v Banskej Bystrici boli aj dva sobáše s rozhodnutím súdu. „Išlo o dve maloleté dievčatá, ktorých vek nemôžem prezrádzať, ale podmienka zo zákona je, že museli mať dovŕšených 16 rokov,“ spomenula.

Pre porovnanie, v roku 2014 si v našom meste povedalo svoje áno až 388 párov, z toho 228 malo svadbu na matričnom úrade a 160 malo cirkevný sobáš. Najviac sobášov, až 58, bolo v júni a 57 v septembri. V roku 2014 neprebehol ani jeden sobáš neplnoletého na základe rozhodnutia súdu.

Zaujímavosťou je, že v roku 2015, okrem Slovákov, uzavrelo manželstvo v Banskej Bystrici aj 25 cudzincov. Tí pochádzali z blízkych, ale aj poriadne vzdialených či exotických krajín. "Svadbu mali u nás ľudia z Českej republiky, Veľkej Británie, Írska, Ukrajiny, Brazílie, Španielskeho kráľovstva, Bosny a Hercegoviny, Srbskej republiky, Macedónsko a Kazašskej republiky, Ruskej federácie a Rumunska,“ dodala Čellárová.

Čítajte tiež:

Hrdí sa práve takým aj vaše dieťa? Pozrite si TOP 10 mien bystrických novorodencov

Toto je on: Prvým Banskobystričanom roku 2016 sa stal malý Alex

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM