Jakub Forgács Správy

Lákadlo tohtoročných leteckých dní na Sliači odhalené: Unikátne stroje ukrajinských síl

Najprestížnejší letecký sviatok na Slovensku sa nezadržateľne blíži. Na čo sa môžu návštevníci tešiť tento rok? Pozrite si prvé lákadlá!

Ilustračný obrázok k článku Lákadlo tohtoročných leteckých dní na Sliači odhalené: Unikátne stroje ukrajinských síl
Zdroj: TASR

Aj lietadlá ukrajinských vzdušných síl Suchoj Su-27 budú účastníkmi Medzinárodných leteckých dní (MLD) SIAF, ktoré sa uskutočnia 27. a 28. augusta na Letisku Sliač. Tieto stroje sa tu naposledy predstavili na leteckých dňoch v roku 2013.

„Je to už po druhý raz v histórii SIAF, čo na najprestížnejšom leteckom sviatku na Slovensku budú tieto unikátne stroje. Pri tejto príležitosti si spomínam aj na SIAF 2012, na ktorých mal premiéru aj najaktuálnejší model stíhačky MiG 29. Priamo z Ruska vtedy priletel MiG 29M2. Som šťastný, že sa hlavnému programovému partnerovi, Ministerstvu obrany SR, podarilo zabezpečiť na SIAF 2016 účasť takého atraktívneho a žiadaného účastníka,“ povedal riaditeľ Medzinárodných leteckých dní SIAF 2016 Hubert Štoksa.

Okrem lietadiel Su-27, ktoré sa predstavia v rámci letovej aj statickej ukážky, priletí na statickú ukážku aj AN-26. Stíhačka Su-27 je celosvetovo známa aj vďaka svojim manévrovacím schopnostiam a neobvyklým obratom – manéver Kobra a Zvon.

Suchoj Su-27, v kóde NATO má pomenovanie Flanker, je sovietske jednomiestne dvojmotorové stíhacie lietadlo štvrtej generácie. Su-27 vzniklo ako reakcia na nový typ stíhačky vo výzbroji amerického letectva – F-15 Eagle.

Najprestížnejšiu leteckú udalosť roka organizuje Slovenská letecká agentúra v spolupráci s hlavným programovým partnerom – Ministerstvom obrany SR. Tohtoročný sviatok letectva sa ponesie aj v duchu Predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie. Na medzinárodných leteckých dňoch by sa mali zúčastniť letci z 13 krajín Európy a sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM