Jakub Forgács Správy

Lákadlá letnej turistickej sezóny v Bystrici? Turbus, astrobus aj Otvorenie Barborskej cesty

Neviete sa už dočkať sprístupnenia Hodinovej veže či vytrysknutia fontány na Námestí SNP? Letnú turistickú sezónu čaká otvorenie. Na čo sa najviac tešíte v Banskej Bystrici?

Ilustračný obrázok k článku Lákadlá letnej turistickej sezóny v Bystrici? Turbus, astrobus aj Otvorenie Barborskej cesty
Zdroj: TASR

Otvorenie letnej turistickej sezóny v Banskej Bystrici bude v sobotu nabité viacerými podujatiami a atrakciami. Začne premávať sezónny turistický autobus, tzv. turbus. Pri Barbakane odštartuje o 10:00 pre turistov a cykloturistov druhá sezóna Barborskej cesty. Nemal by chýbať ani príhovor slovenského cyklistu Petra Sagana, hoci iba sprostredkovane, keďže sa na akciu nemohol dostaviť.

Fontána, vína aj jazz

V sobotu sa verejnosť dočká i sprístupnenia Hodinovej, tzv. šikmej veže, po prvý raz v tomto roku o 16:00 vytryskne fontána na Námestí SNP. V okolí si návštevníci budú môcť pochutnávať na kvalitných vínach počas 3. ročníka festivalu Vínšpacírka. K tomu všetkému bude vyhrávať jazzová hudba.

„Po úspešnom pilotnom ročníku pokračuje turistický autobus – turbus, ktorý vlani prepravil vyše 2000 cestujúcich. S prepravou turistov sa začína v sobotu o 8:30 z autobusovej stanice na Uhlisku. Pravidelná linka na Kráľovu studňu bude premávať vždy v sobotu, v nedeľu a v dňoch pracovného voľna. Pre veľký záujem bude v letných mesiacoch počas sobôt posilnená priama linka na Panskú kolibu cez Bystrickú dolinu s odchodom o 6:30,“ uviedol Jiří Pěč, výkonný riaditeľ OOCR Stredné Slovensko.

Ako informoval, pripravený je tiež nový produkt cestovného ruchu „Za jeden deň prechod Veľkou Fatrou“, v rámci ktorého bude zabezpečený odvoz turistov na objednávku na Smrekovicu pri Ružomberku. Dopravca na tento účel zakúpil 23-miestny autobus, ktorého odchod bude o 8:30 z Uhliska-Kazačok.

Cyklobus aj astrobus

„Pre návštevníkov by atraktívnym produktom mal byť aj tzv. astrobus. Ten bude v dňoch najvhodnejších na pozorovanie nočnej oblohy voziť návštevníkov z Banskej Bystrice až do Parku tmavej oblohy v Národnom parku Veľká Fatra – Kráľova studňa. Tam už budú prichystané teleskopy a odborný výklad,“ konštatoval Pěč.

Už tradične sa cykloturisti môžu tešiť aj na obľúbený cyklobus. Sezónu začína 14. mája s odchodom zo Strieborného námestia v Banskej Bystrici s trasou na Malý Šturec, Kráľovu studňu, Donovaly a Šachtičky. Vlani prepravil okolo 2000 cykloturistov, najviac v auguste. Pre veľký záujem museli jeho prevádzku predĺžiť a spoje posilniť.

Čítajte tiež:

Dom remesiel aj veľa ľudovej muziky. Program Turíčneho jarmoku láka do Ľupče

Čo ponúka víkend na prelome mesiacov? 10 tipov na trávenie voľných dní v Bystrici

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM