Michal Majer Rôzne

Kvôli priemyselnému parku navýšia hrádzu Hrona

V priebehu jesene by mala mestská spoločnosť MBB a.s. začať s výstavbou inžinierskych sietí v budúcom priemyselnom parku a pripraviť tak areál pre prvých investorov. Na rozdiel od iných podobných projektov sa však musí vysporiadať s blízkosťou rieky

Budúci banskobystrický priemyselný park, ktorý je umiestnený medzi mestskými časťami Majer a Šalková, má veľmi dobrú polohu. Nachádza sa totiž na jednej z mála väčších nesvahovitých plôch v intraviláne Banskej Bystrice a v blízkej budúcnosti sa dočká aj priameho napojenia na severný obchvat, ktorý ho spojí rýchlostnou cestou s Bratislavou. Okrem týchto výhod však musí spoločnosť MBB brať do úvahy aj potencionálne ohrozenie parku počas povodní. Južná časť areálu je totiž blízko toku Hrona a v prípade jeho vysokej hladiny by mohlo dôjsť k zaplaveniu priemyselných hál. Tento problém je mimoriadne aktuálny najmä preto, lebo ochranná hrádza v okolí budúceho parku nie je stavaná ani na 100-ročnú vodu.

Z tohto dôvodu bola mestská spoločnosť nútená pripraviť projekt rekonštrukcie hrádze Hrona. Tá by sa mala navýšiť o 0,8 až 1,4 metra na úseku dlhom 1802 metrov. Hrádza bude zvýšená predovšetkým na strane priemyselného areálu, kde by mal byť zrekonštruovaný úsek v dĺžke až 1416 metrov. „Všetky projekty sú už hotové, v súčasnosti čakáme na vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby. Výsledkom rekonštrukcie hrádze bude bezpečné odvedenie 100-ročných vôd mimo územie priemyselného parku,“ uviedol predseda predstavenstva spoločnosti MBB Ľubomír Bobák. Podľa jeho slov by sa so samotnou výstavbou malo začať už tento rok, pričom jej ukončenie je naplánované na rok 2012. Celkové náklady na ochranu 36 hektárového areálu pred povodňami dosiahnu podľa Bobáka približne 270 tisíc eur.

Navrhovaný projekt sa týka len krátkeho úseku toku Hrona. Na celkovú ochranu mesta pred vysokou vodou by bola potrebná kombinácia viacerých opatrení vrátane navýšenia ochrannej hrádze v celom intraviláne mesta až po Iliaš. Problém hrozby povodní v Banskej Bystrici by definitívne vyriešil aj tunel popod Urpín, jeho výstavbu však Slovenský vodohospodársky podnik prednedávnom zmietol zo stola.

gr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM