Jakub Forgács Rôzne

Kvety k začiatku školy: Mamička v Bystrici chcela tak demódnu kyticu, že zaskočila kvetinárstvo

Dva mesiace oddychu sa už skončili a školákov čaká návrat do ich tried. Počas prvého dňa v škole mnohí z nich nezabudli ani na to, čo sa patrí. Svojich učiteľov a učiteľky privítajú kyticami kvetov. Aké najviac fičia v Banskej Bystrici?

Ilustračný obrázok k článku Kvety k začiatku školy: Mamička v Bystrici chcela tak demódnu kyticu, že zaskočila kvetinárstvo
Zdroj: TASR

Oslovili sme banskobystrické kvetinárstva, aby sme zistli, aký záujem je o kvety na začiatku školského roka. „Deti nakupujú málokedy samé, častejšie k nám prichádzajú s rodičmi, ale najviac nakupujú rodičia sami. Najobľúbenejšie sú hlavne lacnejšie kvietky, buď gerbery, gremíny, alebo klince,“ uviedla Lucia Bartošíková z kvetinárstva Clivia v banskobystrickom nákupnom centre, podľa ktorej je pri väčších kytičkách záujem aj o ruže. „Je to dosť individuálne, výber závisí aj od veľkosti kytice,“ doplnila.

Ako pokračovala, najčastejšie sa u nich predávajú kytice v cene okolo 20 eur, resp. medzi 10 a 20 eur a z tých väčších je to približne 30 eur. „V pondelok bol záujem zákazníkov citeľnejší. Celkovo k nám chodí viac ľudí posledné tri – štyri dni pred začiatkom školského roka, ale ťažko povedať, koľkí z nich nakupujú pre učiteľky a koľkí na iné akcie,“ dodala Bartošíková.

„My máme cez víkendy a sviatky zatvorené. Najväčší nápor býva už tradične v prvý deň školského roka do 9:00, kedy chodia kvety nakupovať hlavne deti z prvého stupňa s rodičmi. Aj preto sme v utorok mali otvorené už od 6:30, pričom bežne otvárame až o 8:00,“ povedala Andrea Kováčová z kvetinárstva Adrose. Najväčší záujem je podľa jej slov o ruže a gerbery. „Asi v 90 % prípadov si ľudia kupujú iba jeden kvietok, zvyšní chcú malé kytičky. Cenovo sa pohybujú od 5 do 10 eur lebo keď majú rodičia v rodine napríklad dvoch žiakov a každý má učiteľku, vychovávateľku a aj rôzne kurzy, pri piatich – šiestich kytičkých sa snažia zmestiť do 10 eur za jednu,“ prezradila Kováčová, podľa ktorej výnimočne zaplatia aj 20 eur.

Požiadavky zákazníkov ich občas dokážu aj prekvapiť. „Zo zaujímavosti môžem spomenúť, že raz k nám jedna mamička prišla s tým, že chce klasickú kyticu, ktorá sa kedysi viazala z troch červených karafiátov, zabalených v celofáne a previazaných zlatou stužkou. Také kytice však už dávno vyšli z módy,“ spomenula Kováčová, no ako dodala, robila to vraj z recesie a potom sa prišla aj pochváliť, že kvietky zožali veľký úspech.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM