Jakub Forgács Rôzne

Kuzminová, Pribilinec, aj Kunzo... Mená bystrických olympionikov v meste zvečnili zlatými písmenami

Dočkali sa veľkej pocty. Zlatí Banskobystričania z olympiád uzreli čestnú tabuľu. Svietia na nej mená najúspešnejších športovcov spod Urpína. Slávnostné odhaľovanie sa nieslo v znamení spomienok, no aj prísľubov.

Ilustračný obrázok k článku Kuzminová, Pribilinec, aj Kunzo... Mená bystrických olympionikov v meste zvečnili zlatými písmenami
Zdroj: Dnes24.sk

František Kunzo, Jozef Pribilinec a dvakrát Anastasia Kuzminová symbolicky v deň, kedy meniny oslavuje Olympia, zasvietili zlatými písmenami na čestnej tabuli, ktorú odhalili na múre budovy VŠC Dukla v Banskej Bystrici. Dvaja zo zvečnených mien na slávnostnom akte nechýbali, futbalista František Kunzo a biatlonistka Anastasia Kuzminová. Obaja sa stali nositeľmi rozdielneho času, kým František Kunzo sa stal prvým zlatým olympionikom mesta, Anastasia Kuzminová aktuálnym. Obaja oslavovali aj životné jubileá, futbalista práve 17. septembra 60, biatlonistka nedávno presne o polovicu menej.

Slávnostné odhaľovanie tabule olympionikom žijúcich a pôsobiacich v Banskej Bystrici, ktorí sa výsledkami zaslúžili o šírenie dobrého mena mesta, sa nieslo v znamení spomienok, no aj prísľubov, že na zvyšnú časť tabule sa pripíšu čoskoro ďalšie mená. Zrod tabule bol dosť dramatický, predchádzala jej petícia a rôzne polemiky. Žiarivé úsmevy na tvárach všetkých, hlavne člena zlatého futbalového tímu Československa na olympijských hrách v Moskve'1980 a dvojnásobnej olympijskej víťazky v biatlone na ZOH vo Vancouveri'2010 i v Soči'2014 napovedali, že dielo sa podarilo a úsilie obetavých nadšencov padlo na úrodnú pôdu.

Nasťa: Budem sa snažiť do tretice

Anastasia Kuzminová spoločenské uznanie takéhoto formátu veľmi oceňuje. „Je naozaj dobré a príjemné, keď sa na tabuli pripomínajú úspechy. Aj pre mňa samotnú je to odmena, z tabule cítiť, že Banská Bystrica si váži naše úspechy. Poslúži aj k motivácii, aby sa ďalší športovci k nám pridali. Už na najbližšej olympiáde verím, že sa náš zoznam rozšíri. Mesto i Dukla nadviazali užitočnú spoluprácu a ja som rada, že som súčasťou oboch,“ povedala

Spomenula sa aj inšpirácia vyžarujúca z tabule ako magnet. „Budem sa snažiť do tretice,“ sľúbila usmiata Anastasia Kuzminová. „No keby pribudlo iné meno, vôbec by som sa nenahnevala a bola by som rovnako rada. Verím, že Banská Bystrica znásobí zlaté medaily a stane sa viacnásobným mestom olympijských víťazov,“ doplnila.

Prvé zlato pre Bystricu

František Kunzo si toho veľa pamätá a starostlivosť štátu o šport by vedel položiť na misky váh. „Už mám 60, dobové fotografie odhaľujú premenu, trochu mi zošediveli vlasy, ale mne to neprekáža. Je pekné vidieť svoje meno na čestnej tabuli a veľmi sa z toho teším. Ako prvý som pre Banskú Bystricu získal zlato, som prvý v tomto rade a je to príjemný pocit,“ spomenul.

Do futbalu vidí najväčšia masa fanúšikov, František Kunzo navyše fundovane porovnáva aj dve jeho rozdielne vývinové etapy. „Futbal pokročil, je rýchlejší, s viacerými súbojmi, v minulosti sa hralo skôr na krásu. Niekedy sme radšej góly strieľali ako bránili, teraz opačne a to je chyba, divákov do hľadiska pritiahne viac útočný futbal a väčší počet gólov,“ uviedol. Ako si žije olympijský víťaz, vyplýva z výstižnej odpovede. „Skromne, aj s manželkou, a je mi veľmi ľúto, že na nás vláda zabúda,“ so štipkou trpkosti dodal František Kunzo.

Iba s trvalým bydliskom

Niekomu by sa mohlo zdať, že na tabuli chýbajú ďalší šampióni, vodní slalomári Michal Martikán a Elena Kaliská, členovia Dukly Banská Bystrica. Ako zdôvodnenie pôslúžilo miesto trvalého bydliska a fakt, že si ich Liptovský Mikuláš zvečnil v meste olympijských víťazov rovnakým spôsobom.

Olympijský víťaz v Soule'1988 Jozef Pribilinec síce na slávnostnom akte chýbal, no zastúpila ho trénerská chodecká legenda Juraj Benčík. „Tabuľa znamená poctu a každá pocta teší, je to aj ocenenie celéhmu stredisku Dukla a motivácia pre súčasných športovcov. Tabuľa by mala zapôsobiť povzbudzujúco a výchovne a prajem si, aby po nadchádzajúcich olympiádach bola malá a ďalšie mena sa na ňu nezmestili,“ povedal.

Foto: Miroslav Kováč

Bystrickým olympionikom odkryli čestnú tabuľu
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM