Jakub Forgács Iné športy

Kuzminová o príprave na olympiádu: Chcem splniť očakávania, ale medaila sa nedá sľúbiť

Najúspešnejšia slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová sa vrátila z takmer mesačného sústredenia v kanadskom Canmore, kde sa mala dobre naladiť na začiatok sezóny. Počas prípravy v Kanade strieľala aj štyrikrát za nulu, takže podľa jej trénera sa to podarilo.

Ilustračný obrázok k článku Kuzminová o príprave na olympiádu: Chcem splniť očakávania, ale medaila sa nedá sľúbiť
Zdroj: TASR

Sústredenie podľa trénera splnilo svoj účel. „Maximálne sme využili skúsenosti, ktoré sme mali už z minulého roku. Prialo nám počasie a snehové podmienky boli veľmi dobré. Aj vrúcna atmosféra v spoločnosti kanadského tímu prispela k tomu, že sme zrealizovali celý obsah prípravy tak, ako sme si naplánovali,“ referoval Sanitra po návrate z Kanady.

V kontrolných testoch dominovala

Počas 25-dňového tréningového pobytu stihla Kuzminová absolvovať aj tri kontrolné testy v rámci nominačných pretekov kanadského tímu na sezónu. Vo všetkých 29-ročná rodáčka z ruského Ťumenu dominovala a predviedla aj solídnu streľbu.

Kanaďanka Zina Kocherová jej bola dostatočne dobrou súperkou a zároveň motiváciou na úvod sezóny. „Teší nás, že bežecká forma je na dobrej úrovni, ale potešujúca je aj strelecká výkonnosť. Nasťa dokázala zastrieľať aj štyrikrát za nulu, tak len dúfame, že jej to vydrží a potvrdí tento trend aj v úvodných kolách Svetového pohára,“ želá si Sanitra.

Sústredia sa na individuálne štarty

Skúsený tréner tvrdí, že Kuzminová je pozitívne naladená na sezónu s olympijským vrcholom v Soči (bude tam obhajovať zlato a striebro z Vancouveru 2010), ale až prvý ostrý štart ukáže, ako na tom je v porovnaní so súperkami. Svetový pohár sa rozbieha už v nedeľu vo švédskom Östersunde pretekmi miešaných štafiet. Tie však ešte najlepšia Slovenka vynechá a priestor dostanú reprezentantky Jana Gereková a Paulína Fialková, ktoré sa pripravovali na úvod sezóny v Nórsku.

Podľa trénera sa rozhodli vynechať prvé preteky v Östersunde a sústredia sa až na individuálne štarty od stredy budúceho týždňa. „Nechceli sme to uponáhľať. V prvom rade sa treba aklimatizovať v Európe a doma vyriešiť aj nejaké osobné veci. Krátka oddychová pauza Nasti len pomôže. Bude ešte viac hladná po pretekoch,“ doplnil Sanitra.

Medaila by mohla byť príjemným prekvapením

Kuzminová teda začne sezónu 2013/14 stredajšími vytrvalostnými pretekmi v Östersunde (27. 11.) a v rámci 1. kola Svetového pohára by mala absolvovať ešte piatkový šprint (29. 11.) a nedeľňajšie stíhacie preteky (1. 12.). V lete a na jeseň absolvovala dvojnásobná medailistka z majstrovstiev sveta niekoľko kvalitných sústredení v rôznych častiach sveta a vydala v nich zo seba maximum. Fyzicky aj mentálne chce byť čo najlepšie pripravená na olympijskú výzvu v Soči.

Podľa vlastných slov Kuzminová prakticky celé leto pracovala na tom, aby splnila veľké očakávania seba aj verejnosti. „Medaila sa však nedá sľúbiť. Skôr by som bola rada, keby sa zrodila ako príjemné prekvapenie. Tak ako pred štyrmi rokmi vo Vancouveri,“ povedala Kuzminová na predsezónnej tlačovej besede SZB v Banskej Bystrici.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM