Jakub Forgács Šport

Kuzminová na prahu novej sezóny: Pozornosť sústredí na majstrovstvá sveta

Biatlonová sezóna pomaly štartuje, no najlepšia športovkyňa armádnej Dukly sa na trať neponáhľa. Prioritou Banskobystričanka Anastasie Kuzminovej sú majstrovstvá sveta, a preto sa snaží zmazať resty.

Ilustračný obrázok k článku Kuzminová na prahu novej sezóny: Pozornosť sústredí na majstrovstvá sveta
Zdroj: TASR

Na prahu novej biatlonovej sezóny, ktorá odštartuje v nedeľu úvodným kolom Svetového pohára vo švédskom Östersunde, sa opäť spriadajú podobné plány ako v minulých rokoch. V poolympijskom roku už tradične nastane obmena v menách, podľa všetkého však opäť nie revolučná. V osobitnej pozícii sa nachádza Anastasia Kuzminová. Prvé ocenenie, na ktoré si už rokmi navykla, s titulom najlepšej športovkyne armádnej Dukly, si už užila. Na slávnostnom vyhlasovaní sa cítila príjemne a sama si pochvaľovala, že sa takto rozhodla, byť pri tom a skrátiť si sústredenie v nórskom Beitostolene. „Pobudnúť doma vždy poteší, no zastavím sa len na chvíľku, opäť vhupnem do prípravy aj za cenu, že vynechám úvodné kolo Svetového pohára vo švédskom Östersunde,“ prezradila.

Podstatné marcové majstrovstvá sveta

Anastasia Kuzminová sa ešte narobí, kým sa na trati predstaví. „Je tam toho dosť, aby som sa zlepšila v niektorých činnostiach. Chcela som si ešte odskočiť do Obertilliachu, no počasie nie je veľmi priaznivé, možno opäť poslúži Nórsko. Pred touto sezónou som si zvolila iný spôsob tréningu a vznikla aj myšlienka rozbehnúť sezónu bez účasti v prvom kole sveťáka. Do spoločného tímu naskočím až v kole druhom v rakúskom Hochfilzene. Podstatné budú pre mňa marcové majstrovstvá sveta a podpora tímu v štafetách. Zatiaľ sa neponáhľam, snažím sa zmazať resty, príprava nevychádzala úplne hladko, aj zdravotný problém nastal. Veľké ciele si nekladiem, podstatné bude, aby som mala v marci, v čase svetového šampionátu, dosť natrénované,“ pokračovala Kuzminová.

Pre Anasasiu Kuzminovú je najdôležitejší pocit plného zdravia. „Byť úplne zdravá, presvedčená o vydarenej príprave považujem za nutnosť. V Beitostolene som nikdy nebola, nakoniec som sa ním príjemne na sústredení prekvapila. Boli tam jedny z najlepších podmienok na behanie i streľbu. Bohužiaľ, niektoré tréningy som spoločne neodtiahla, mali sme rôzne plány, ale mne to stačilo, aby som sa nadýchla atmosféry a pocítila aj trému pred dievčatami,“ povedala so slovami, že sa obávala, ako budú na ňu pozerať, keď netrafí, aj preto sa vraj viac snažila sústrediť a koncentrácia jej niekedy utekala.

Od Anastasie Kuzminovej sa očakávajú výsledky, aké by slovenský biatlon príjemne hriali, no nielen od nej. „Ťažko mi je teraz hodnotiť, v Beitostolene som už nebola, keď mali dievčatá kontrolné preteky. V rýchlosti, vo vysokej frekvencii i technicky vyzerali výborne, až v sezóne sa však viac ukážu nejaké nedostatky s možnosťou korigovať prípravu,“ spomenula.

Mladé konkurentky

Zopár žien pred nadchádzajúcou sezónou ukončilo kariéru, no Kuzminovej odbudli súperky len čiastočne. „Určite sa objavia nové mladé hviezdy so snahou udržať sa na popredných pozíciách,“ prognózuje. „Tie staršie po krátkom oddychu naskočia do vlaku neskôr, niekto by aj tipoval v súbojoch o víťazstvá najmä Darju Domračevovú a Kaisu Mäkäräinenovú. Darja podľa mňa bude viac nastavená na víťazstvá, Kaisa hlavne na svetový šampionát doma vo Fínsku,“ podotkla a dodala, že popri nich sa vytančia mladé a ona pevne dúfa, že aj niektoré naše.

Uplynulú sezónu, ktorá vyvrcholila v nórskom Holmenkollene počas finálového 9. kola Svetového pohára, opriadli slovenský biatlon superlatívy. Skloňoval sa najmä na ZOH s ľahko zapamätateľným úspechom. Zlato Anastasie Kuzminovej v šprinte navodilo na Slovensku radostné nálady. Nasťa však ku zlatu pripojila aj pridanú hodnotu vo Svetovom pohári. Šieste miesto v celkovom hodnotení SP je dosiaľ najlepšie v kariére, dve víťazstvá v samom závere vo finále v nórskom Holmenkollene jej navyše dopomohli v stúpajúcom trende a aj mnohých okolo nej utvrdili v konštatovaní, čo sezóna, to progres.

V celkovom hodnotení SP žien upútala šestica, v ktorej pôsobila aj Anastasia Kuzminová. Aj keď sa pole dosť vyrovnalo, šesť mien pospájaných takmer so všetkým ligotavým v sezóne pôsobilo dominantne. Fínku Mäkäräinenovú ozdobilo celkové prvenstvo, rovnako ako pred tromi rokmi, s podtónom neúspechu na ZOH, kde vyšla medailovo naprázdno. Len o štyri body za Mäkäräinenovou zaostala v SP Nórka Tora Bergerová. Veľká osobnosť sa v 33 rokoch lúčila aj s kariérou, v Soči sa olympijským zlatom ozdobila len v miešaných štafetách.

Koncepcia Svetového pohára zostala v nadchádzajúcej sezóne nezmenená, v disciplínach však zažije 6. februára v Novom Měste na Morave absolútnu premiéru mix štafiet jednotlivcov.

Program deväťdielneho seriálu SP (25 pretekov individuálnych plus 6 štafetových a 3-krát mix)

  • 30.11.-7.12. Östersund (Švédsko)
  • 12.-14.12. Hochfilzen (Rak.)
  • 18.-21.12. Pokluka (Slovin.)
  • 7.-11.1. Oberhof (Nem.)
  • 14.-18.1. Ruhpolding
  • 22.-25.1. Anterselva (Tal.)
  • 6.-8.2. Nové Město na Morave (ČR)
  • 12.-15.2. Holmenkollen (Nór.)
  • 5.-15.3. majstrovstvá sveta v Kontiolahti (Fín.)
  • 19.-22.3. Chanty-Mansijsk (Rus.)

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM