Jakub Forgács Správy

Kuriózne hlasovanie: Poslanci nerokovali o vyradení Bakossky, odsúhlasili zrušenie rozhodnutia o jej zrušení

Rodičia detí, učitelia školy a vyše 10 000 Banskobystričanov, ktorí podpísali petíciu za záchranu Základnej školy (ZŠ) Jána Bakossa v Banskej Bystrici, dotiahli svoj boj do víťazného konca. Škola znova otvorí 2. septembra svoje brány 250 žiakom, hoci s tým mesto už nepočítalo...

Ilustračný obrázok k článku Kuriózne hlasovanie: Poslanci nerokovali o vyradení Bakossky, odsúhlasili zrušenie rozhodnutia o jej zrušení
Zdroj: TASR

Zásadný zlom nastal vo chvíli, keď minister školstva Peter Pellegrini verejne potvrdil, že šanca na zrušenie školy ešte k 1. septembru tohto roka je minimálna. V pondelok konštatoval, že „šanca na udelenie výnimky, ktorou by došlo k zrušeniu ZŠ už k tomuto termínu, sa začína rovnať nule“, a to pre chýbajúce podklady zo strany mesta na vyradenie ZŠ zo siete škôl a školských zariadení. Súhlas ministerstva školstva bol totiž potrebný na to, aby škola definitívne skončila. Ten ale banskobystrický magistrát nedostal.

Poslanci zrušili májové uznesenie

Mestskí poslanci v piatok mimoriadne zasadli, ale o všeobecne záväznom nariadení (VZN), ktorým pôvodne mali potvrdiť zrušenie ZŠ Jána Bakossa, už ani nerokovali. Ako zdôraznil pred rokovaním mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanec Milan Lichý, ktorý bol od začiatku proti zrušeniu tejto ZŠ, „z formulácie VZN bolo totiž zrejmé, že podmienkou na jej zrušenie je súhlas ministerstva školstva a ten nemáme“.

Práve poslanec Lichý zašiel ešte ďalej, keď v piatok na zasadnutí inicioval návrh na zrušenie pôvodného májového uznesenia, ktorým MsZ Základnú školu Jána Bakossa zrušilo. Väčšina poslancov ho odsúhlasila. Škola sa tak podľa neho vracia do „bodu nula“, teda, do obdobia pred zrušením zo strany MsZ.

„Pre nás poslancov je závažným argumentom fakt, že žiadosť mesta Banská Bystrica o vyradenie tejto ZŠ ministerstvo školstva neodobrilo a je verejne známe, že minister školstva príslušné rozhodnutie do začiatku školského roka nepodpíše. V tejto situácii si nemôžeme dovoliť ďalej držať rodičov žiakov a zamestnancov školy v napätí a spôsobovať ďalší chaos. Preto Bakosska zostáva,“ reagoval mestský poslanec Ladislav Topoľský.

Tešia sa na otvorenie školského roka

O zrušení ZŠ Jána Bakossa rozhodli mestskí poslanci v máji. Z 31-členného poslaneckého zboru hlasovalo vtedy „za“ iba 13 poslancov, v tej chvíli však väčšina v rokovacej sále. Po ich uznesení spustili rodičia a učitelia školy petičnú akciu za zachovanie školy. Hoci rodičia a učitelia neuspeli na prokuratúre s protestom, poslednú šancu videli v rozhodnutí ministerstva školstva.

Podľa riaditeľky ZŠ Margity Karakovej konečne zvíťazil zdravý rozum. „Verili sme, že pán minister rozhodne v prospech nás a že sa 2. septembra stretneme na slávnostnom otvorení školského roka 2014/2015,“ reagovalo vedenie školy i vďační rodičia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM