Monika Obrtalová Kultúra

Krst knihy o Bedřichovi Šofrovi

Bedřich Šofr (1890-1977) bol od svojho príchodu na Slovensko v roku 1919 významným a obľúbeným profesorom matematiky. Prišiel na Slovensko, aby pozdvihol vzdelanostnú úroveň obyvateľov. Jeho prvým pedagogickým pôsobiskom na Slovensku bolo gymnázium v

V roku 1920 sa zo Zlatých Moraviec spoločne presťahovali do Banskej Bystrice, kde – okrem neplánovaného pobytu počas 2. sv. vojny v Hradci Králové – prežil svoj aktívny a plnohodnotný život. V Banskej Bystrici napísal svoje matematické učebnice Geometrické konštrukcie metódou algebraickou, Základy počtu pravdepodobnosti, Populárne o počte pravdepodobnosti, Euklidovské geometrické konštrukcie, trojdielne spomienky Historie mého života a dvojdielne Divadelné spomienky.

Banskobystričania si ho pamätajú ako vynikajúceho a ľudského profesora matematiky a fyziky na Československom štátnom gymnáziu Andreja Sládkoviča (1920–1939), neskôr na Priemyselnej škole spojovej v Banskej Bystrici (1953–1958), na Dievčenskom gymnáziu v roku 1950 a ako mzdového účtovníka v mestskej nemocnici. Popri pedagogickej činnosti časť svojho života zasvätil divadelnému umeniu. Bol členom ochotníckeho divadelného súboru Sokol, Mestského divadelného združenia a napokon Divadelného súboru Andreja Sládkoviča. Hral v takmer 80 predstaveniach a režíroval skoro 30 predstavení. Aktívne sa zapájal do športových podujatí, aj ako funkcionár. Bol členom mestskej rady obecného zastupiteľstva Banskej Bystrice. Bedřich Šofr zomrel 12. 2. 1977 v Banskej Bystrici. Pochovaný je na miestnom Katolíckom cintoríne.

Michal Křížek, vedúci vedecký pracovník v Matematickom ústave AV ČR a zároveň vnuk Bedřicha Šofra spolu so Zlatou Troligovou zo Štátnej vedeckej knižnice – Literárneho a hudobného múzea v Banskej Bystrici (ŠVK-LHM) zostavili knihu o Bedřichovi Šofrovi. Vydavateľom je Štátna vedecká knižnica – Literárne a hudobné múzeum v Banskej Bystrici, 2012. Prezentácia knihy sa uskutoční v ŠVK – LHM dnes o 17.00 hodine v priestoroch knižnice. K čitateľom ju vypravia Beloslav Riečan a Juraj Sarvaš.

Zdroj: ŠVK Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM