Monika Obrtalová Rôzne

Krňačkové preteky už tento víkend v Heľpe

Preteky na krňačkách, saniach, ktoré sa kedysi používali na zvážanie dreva, v lete na zvoz sena, sa zvyknú konať počas zimy na kopcoch Horehronia a v okolí Banskej Bystrice. Tento víkend (14.1.) sa začínajú v horehronskej obci Heľpa, a to v rámci Veľ

Ako TASR priblížil viceprezident Slovenskej krňačkovej rady Peter Bartoš, história krňačkových pretekov sa začala v Tureckej neďaleko Banskej Bystrice – podľa dostupných informácií asi od roku 1957. Ako Bartoš podotkol, krňačkári nie sú nároční. „Dobre si zajazdiť bez polámaných hnátov, zaspievať pri ľudovej muzike, stretnúť kamarátov – dobrých ľudí, ktorých spája táto ľudovo-športová zábava,“ priblížil atmosféru pretekov. SP a VCH sa pravidelne konajú od roku 2001. Podľa Bartoša je potešujúce, že na pretekoch sa čoraz viac začínajú objavovať nové posádky zložené z mladých ľudí. „Účasť posádok a aj usporiadateľov mala zo začiatku stúpajúcu tendenciu, časom sa situácia, čo sa týka pretekárov, začala zhoršovať,“ uviedol s tým, že ich počet ubúdal pre ekonomickú situáciu či prácu v zahraničí. „Najväčšia účasť posádok bola zaznamenaná v roku 2004 na pretekoch na Jasienku, a to 74 posádok.“ V posledných rokoch sa ich počet pohybuje okolo 40 až 50.

Krňačkové sane skoro v každej dedine volajú inak. Napríklad krnohy, krne, krňačky, krnaky. Výbavu pretekárov tvoria spomínané krnohy, teplé a hrubšie oblečenie, aby pretekára pri možnom páde ochránilo. Na hlave má baranicu, čiapku, prilbu, podľa ľubovoľného rozhodnutia. „Najlepší a aj najkrajší je kroj, ktorý ochráni a identifikuje posádku, z ktorého regiónu pochádza. Samozrejmosťou je kapsa a v nej voľačo na zajedenie a na ponúknutie kamarátov, aby nepomrzli,“ skonštatoval Bartoš. Každý usporiadateľ sa podľa jeho slov snaží svoje preteky pripraviť čo najlepšie, či už po technickej stránke alebo zatraktívnením prostredníctvom rôznych doplnkových akcií, ako ľudová hudba, zjazd po trati na bicykli atď. Bartoš pevne verí, že Jasienok v roku 2011 otvoril novú tradíciu, a to dvojdňové preteky. Prvý deň si tak účastníci užijú Krnohovú šou a na druhý sa konajú samotné preteky v doline Vagnár. „V tomto roku sa to určite zopakuje a našiel sa aj ďalší usporiadateľ, Zbojská, ktorý sa pripojil k tejto začínajúcej sa tradícii.“ Na otázku TASR, ktorý svah sa považuje za najzaujímavejší, uviedol: „Odpoveď na túto otázku je veľmi relatívna. Nie sme všetci rovnakí, jednému sa páči rýchla, inému technická trať. A niektorí sú radi, že v dobrom zdraví prišli do cieľa.“

Po heľpianskych pretekoch budú nasledovať ďalšie tohtoročné súťaže, ktoré sa započítavajú do VCH a SP. A to v Polomke, Kordíkoch, Beňuši, Jasienku, na Šumiaci, v Starých Horách a Zbojskej. VCH sa pritom započítava len v lokalitách patriacich do Horehronia, nie sú to teda preteky v Starých Horách a Kordíkoch. Konať sa majú aj voľné medzinárodné preteky v Mýte pod Ďumbierom či Krnohová šou Látky. Na každých pretekoch organizátor odmení vecnými cenami prvé tri posádky v mužskej kategórii a prvé tri posádky v ženskej kategórii. Ako Bartoš poznamenal, v prípade, že má dobrých sponzorov, ceny rozdá aj zmiešaným posádkam, najstaršej posádke a odovzdá aj cenu útechy. Ak sa počas sezóny odjazdí viac ako polovica plánovaných pretekov, v jej závere sa koná vyhlásenie víťazov SP a VCH.

Na stránke www.krne.sk sa uvádza, že na pozvanie grófskej komory prišli k nám z rakúskeho Tirolska drevorubači, ktorí si okrem drevorubačského náradia doniesli aj tieto sane, ktoré používali na zvážanie dreva. Celé sú zhotovené z dreva bez kovových súčastí. Na stránke je napríklad aj Desatoro krňačkára. „Tankovať môžeš na štarte alebo v cieli z vlastných zásob, prípadne ak ťa ponúknu kamaráti,“ uvádza sa v ňom.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM