Monika Obrtalová Basketbal

Kríza v našej basketbalovej lige?

Slovenským basketbalovým reprezentáciám a klubom zatiaľ nehrozí vylúčenie z medzinárodných súťaží, no rozhodcovia si dočasne nezapískajú v súťažiach FIBA. Po víkendovom rokovaní s prezidentom FIBA Europe Olafurom Rafnssonomo to vyhlásil prezident Slo

Momentálne je najpálčivejšou otázka splatenia nejasnej pôžičky vo výške 200.000 eur od FIBA Europe, ktorú uzavrelo ešte predchádzajúce vedenie SBA na čele s prezidentom Rudolfom Petrovským. Generálny sekretár európskej organizácie Nar Zanolin totiž pohrozil, že v prípade jej nesplnenia vylúči slovenské reprezentačné a klubové tímy z medzinárodných súťaží. Zmluva je okrem iného viazaná na pôsobenie generálnej sekretárky Nataše Hrisenkovej, ktorá je aj členkou Rady FIBA Europe. Tá však od májových volieb v štruktúrach národného zväzu nefiguruje. Súčasný šéf SBA Janáč pôžičku spochybnil a opiera sa najmä o to, že v účtovníctve národnej asociácie ani v účtovníctve FIBA Europe táto pôžička nefiguruje a že peniaze skončili na účte dcérskej spoločnosti Slovakia Basket s.r.o a boli použité na úhradu položiek, na ktoré mala SBA vyhradené financie zo štátnej dotácie.

Práve túto záležitosť cez víkend na rokovaní FIBA v Paríži riešili predstavitelia SBA. „Hneď po príchode sme v hale hotela stretli pána Zanolina aj pána prezidenta Rafnssona, ktorému som vysvetlil naše stanovisko. Pán prezident ma ubezpečil, že na tomto stretnutí k definitívnemu riešeniu nemôže prísť nakoľko sa sám zaručil, že budeme mať priestor sa k celej veci vyjadriť. Môžem vyhlásiť, že momentálne nepríde a nehrozí vylúčenie klubov, ale nebezpečenstvo nie je stále zažehnané,“ uviedol Janáč, ktorý chce situáciu riešiť na decembrovom otvorenom zasadaní Rady FIBA Europe.

Janáč však dodal, že Zanolin oficiálne pozastavil nomináciu slovenských rozhodcov na vrcholné podujatia. „Pán Zanolin patrí k najmocnejším mužom európskeho basketbalu. Má na starosti celú FIBA Europe a aj nomináciu rozhodcov. Na stretnutí vo Viedni 16. novembra oficiálne potvrdil, že naši rozhodcovia nemajú nominácie v súvislosti s dlhovou službou voči FIBA. Bohužiaľ, slovenskí rozhodcovia sú postihnutí danou situáciou ako najzraniteľnejšia zložka reprezentačných subjektov a zatiaľ s tým nevieme nič urobiť,“ uviedol a dodal, že Zanolin si stanovil aj tri podmienky, za ktorých je ochotný ďalej rokovať. Medzi nimi bola aj podmienka o začatí rokovania na opätovné dosadenie Nataši Hrisenkovej do funkcie generálnej sekretárky a uznanie spornej pôžičky. S tým SBA jednoznačne nesúhlasila.

Vedenie basketbalovej asociácie na pondelňajšej tlačovke ďalej informovalo, že má na krku podlžnosti a exekúcie z viacerých strán, či už z Ministerstva školstva SR, Daňového úradu alebo súkromných subjektov. Nazbierali sa za uplynulých päť rokov a ich celková suma sa vyšplhala na takmer milión eur. Súčasné vedenie z tohto stavu viní svojich predchodcov a „zvláštne“ podmienky pri uzatváraní rozličných zmlúv a chýbajúcich dokladov v účtovníctve. V tejto súvislosti podalo aj tri trestné oznámenia na neznámych páchateľov, ktorými sa už zaoberajú orgány činné v trestnom konaní.

Nejasné zmluvy z minulosti dokumentuje aj kontrakt s bývalou trénerkou ženskej reprezentácie Pokey Chatmanovou, voči ktorej má SBA taktiež podlžnosti. „Dostal som sa k dokumentom, na ktoré sa odvoláva a očakáva nejaké finančné krytie svojich služieb pre slovenský basketbal. Nárokuje si 350.000 dolárov. Bohužiaľ, musím skonštatovať, že zmluva, na ktorú pani trénerka poukázala, vykazuje viaceré nezrovnalosti. Napríklad, už len v názve nie je uvedené SBA ako partner tohto vzťahu, ale ženské reprezentačné družstvo. Takýto subjekt na Slovensku neexistuje a tým pádom pani Pokey Chatmanová uzavrela s pánom Petrovským kontrakt na neexistujúci právny subjekt,“ priblížil konanie bývalého vedenia Janáč.

Na otázku, či za konaním bývalých funkcionárov bola naivita, odpovedal: „Rád by som tomu veril, ale rozsah škôd, ktoré sú k dispozícii, tomu vôbec nenasvedčuje. No nedokážem sa k tomu vyjadriť na koľko je to proces, ktorý skúmajú orgány činné v trestnom konaní a záverečné rozhodnutie nechám na nich.“ Vedenie SBA však zdôraznilo, že si už splnilo všetky náležitosti, ktoré vyplývali z finančnej kontroly ministerstva školstva a tak sa od pondelka môže konečne venovať záležitostiam basketbalu. „V prvom rade je treba začať robiť basketbal, pretože práve na ihrisku rozpoznajú priaznivci, že sa situácia naozaj otáča. Keď začneme získavať dôveru ministerstva, odbornej a laickej verejnosti, tak to je priestor, ktorý nám umožňuje začať hľadať obchodných partnerov a sponzorov. To je jediná cesta, ako sa dostať z týchto dlhov,“ dodal Janáč.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM