Monika Obrtalová Rôzne

Krik, plač aj invektívy: Poslanci zrušili dve školy!

Silné emócie, krik aj plač prinieslo dnešné rokovanie banskobystrického zastupiteľstva. Poslanci rozhodli o zrušení až dvoch základných škôl. Tesnou väčšinou tak presadili koniec ZŠ na Okružnej aj Tatranskej ulici. To vyvolalo poriadny hnev u zhruba

Na začiatku tohto dôležitého programu rokovania dal primátor Peter Gogola návrh, aby sa o každej škole diskutovalo a rozhodovalo zvlášť. Aj keď sa o návrhu na zrušenie škôl vie už niekoľko mesiacov, diskusia prihlásených poslancov volala skôr po opätovnom zvážení tohto materiálu a navrhovala, aby sa školy zatiaľ nerušili.

Podľa poslanca Pavla Bielika totiž stále chýba vízia mesta, ako sa bude stav a obsadenosť ZŠ vyvíjať v nasledujúcich rokoch. „Stále mi napríklad chýba materiál, ktorý koncepčne spája školy,“ uviedol. Absentuje tiež väčšia iniciatíva zo strany pedagógov jednotlivých škôl, ktorí by sa mali viac usilovať o zachovanie učiteľského stavu.

[blockquote]Pos­lanec Ján Chladný kritizoval predložený materiál, ktorý je podľa neho účelový a určený výlučne na likvidáciu týchto škôl. Navrhol ale, že v prípade ak sa školy zrušia, ušetrené peniaze by sa mali investovať do technického stavu iných škôl. Ako uviedol, nevie ani, ako bude naložené so žiakmi zrušených škôl a s ich pedagógmi. Ako však konštatoval primátor, deti pôjdu do tých škôl, kde ich dajú rodičia. Ani zvyšné školy totiž nie sú ani zďaleka plné a obsadenosť je len 52-percentná. Pedagógovia sa presunú do škôl, ktoré ostali, keďže tam sa zvýši počet žiakov.[/bloc­kquote] Po hlasovaní zazneli zo strany rodičov i zamestnancov školy na adresu vedenia mesta mnohé invektívy. Nechýbal plač, ani ostré šlová. Škola na Okružnej ulici na sídlisku Fončorda má v súčasnosti 155 žiakov a 25 pedagógov. Je jediná v meste, kde je sústredený väčší počet rómskych žiakov. Podľa riaditeľky Boženy Hrdinovej, v uplynulých rokoch sa do nej viac investovalo, má novú kuchyňu, jedáleň i telocvičňu.

Mesto má však zámer predať celý areál súkromnej základnej škole, ktorá sa tam nachádza. Škola na Tatranskej ulici na sídlisku Sásová má 258 detí a asi 40 pedagógov. Aj do nej sa v nedávnej minulosti investovalo, napríklad do bezbariérového vstupu.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM