Jakub Forgács Rôzne Správy

Krčméry sa v Bystrici dočkal krásnej pocty. Slová vďaky, ktoré hovoria za všetko

Udelenie čestného občianstva mesta pre Krčméryho sa nezaobišlo bez reakcie. Jeho synovec napísal ďakovný list.

Ilustračný obrázok k článku Krčméry sa v Bystrici dočkal krásnej pocty. Slová vďaky, ktoré hovoria za všetko
9
Galéria
Zdroj: TASR

Za historický čin, významný pre pamäť národa na časy komunistickej totality, označil ocenenie katolíckeho disidenta, lekára Silvestra Krčméryho jeho príbuzný, profesor Vladimír Krčméry, významná osobnosť v oblasti svetového zdravotníctva a humanitných vied. Jeho strýko získal čestné občianstvo mesta Banská Bystrica in memoriam vo štvrtok (23.2.) v Cikkerovej sieni banskobystrickej historickej radnice za svoje životné postoje, ktoré sa stali vzorom a oporou pre mnohých nasledovníkov v zápase o slobodu. Ocenenie prevzal synovec, profesor Stanislav Špánik.

„S veľkým dojatím som prijal informáciu o ocenení môjho strýka, lekára Silva Krčméryho. Tento váš počin si veľmi vážim, lebo som mal tú česť od roku 1977 do roku 1989 pod jeho vedením mariť dozor totalitného štátu nad cirkvami u nás, ako aj v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. Strýko ma vzal osobne v roku 1990 aj do bunkra nad Banskou Bystricou pri obci Ľubietová, kde s doktorom Juklom skrýval dve židovské rodiny od novembra 1944 a operoval zranených v tíme profesora Kolakoviča. Od neho viem, že dlhé roky jeho života – 20 rokov boli úzko spojené s Banskou Bystricou,“ uvádza v ďakovnom liste Krčméry.

Ako stojí v zdôvodnení ocenenia, Silvester Krčméry (1924–2013) bol lekár a katolícky disident, ktorý v čase komunistického režimu spolu s Vladimírom Juklom budoval na Slovensku rozsiahlu tajnú cirkev. Krčméry, neformálne prezývaný aj „slovenský Solženicyn“, bol jedným z organizátorov Sviečkovej manifestácie v marci 1988 v Bratislave. Svoje pevné zásady nezradil ani pod nátlakom moci, eštebáckych výsluchov a komunistických lágrov. Celý život zasvätil pravde, viere a jej šíreniu. Jeho postoje sa stali vzorom a oporou pre mnohých nasledovníkov v zápase o slobodu v čase fašizmu i komunizmu.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z očeňovania na bystrickej radnici!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: V Bystrici udelili významné ocenenie. Ušli sa lekárovi aj Tóthovi
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM