Jakub Forgács Kultúra

Krásna pocta profesorke v bystrickej opere. Zaspievajú jej žiaci, známi umelci

Celý život sa venuje príprave mladých spevákov a počas svojej praxe vychovala nejedného úspešného sólistu. Žiaci Vlasty Hudecovej na svoju profesorku nezabudli.

Ilustračný obrázok k článku Krásna pocta profesorke v bystrickej opere. Zaspievajú jej žiaci, známi umelci
5
Galéria
Zdroj: Štátna opera BB

Štátna opera v Banskej Bystrici chystá v prvý aprílový deň o 19:00 koncert, venovaný osobnosti slovenského vokálneho umenia, legendárnej pedagogičke Vlaste Hudecovej pri príležitosti jej významného životného jubilea.

Pani profesorke z lásky, ako sa koncert volá, prídu zaspievať jej žiaci, umelci, ktorí sa presadili na svetových a domácich operných scénach ako Ľubica Vargicová, Monika Fabianová, Martina Masaryková, Martina Múdra, Sylvia Lejava Adamíková, Pavol Bršlík, Ľudovít Ľudha, Pavol Remenár, Šimon Svitok a Zoltán Vongrey. Spoluúčinkovať bude orchester opery pod vedením Igora Bullu.

„Profesorka Hudecová sa celý život venuje príprave mladých spevákov a počas svojej pedagogickej praxe vychovala nejedného úspešného sólistu. Za svet opery spomeňme aspoň Ľubicu Vargicovú, Moniku Fabianovú, Ľudovíta Ľudhu, Pavla Remenára a mnohých ďalších. Z banskobystrických sólistov sú jej bývalými študentmi Šimon Svitok a Zoltán Vongrey. Francúzske príslovie hovorí: Byť učiteľom môže len ten, kto pozná veľa piesní. Je to, samozrejme, myslené v prenesenom význame, ale v prípade profesorky Hudecovej by sa dalo povedať, že platí doslovne,“ uviedla vedúca propagácie banskobystrickej Štátnej opery Katarína Uhríková.

Podľa nej výučba spevu je totiž v porovnaní s inými, neumeleckými profesiami špecifická. Vyžaduje si výsostne individualizovaný prístup. Študenti nie sú len „poslucháčmi“ školy, katedry a svojho pedagóga.

„Učiteľ sa stáva súčasťou ich života, pozná ich charakterové črty, súkromný život i rodinu, snaží sa ťažiť z dispozícií mladého speváka a ušiť mu hodiny na mieru. Dá sa povedať, že osobnosť pedagóga je pri príprave budúceho vokálneho umelca absolútne kľúčová,“ dodala Uhríková s tým, že o tom svedčí i fakt, že mnohí z absolventov profesorky Hudecovej ju ako pedagogičku vyhľadávajú aj dnes, keď sú už etablovanými interpretmi.

V OBRAZOCH: Štátna opera v Banskej Bystrici
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM