Michal Majer Rôzne

Krajský súd zamietol odvolanie vodiča z Polomky

Krajský súd v Banskej Bystrici dnes zamietol odvolanie Jána M., vodiča autobusu, ktorý sa zrazil s vlakom na železničnom priecestí v obci Polomka v okrese Brezno.

Taktiež zamietol aj odvolanie prokurátora. Platí tak rozhodnutie Okresného súdu v Brezne, ktorý v máji 2011 rozhodol, že vodič autobusu je vinný z prečinu všeobecného ohrozenia. Odsúdil ho na súhrnný trest odňatia slobody na 8,5 roka do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, tiež dostal trest zákazu činnosti vedenia motorových vozidiel vo výmere štyri roky.

Rozhodnutie je právoplatné. V súčasne ukladanom treste je zahrnutý aj trest za vydieranie. Voči rozhodnutiu Okresného súdu v Brezne vodič autobusu aj jeho obhajca podali odvolanie čo do viny aj trestu. Prokurátor podal odvolanie čo do výroku o treste, pokiaľ ide o trest zákazu činnosti vedenia motorových vozidiel. Považuje ho za neprimerane mierny. Vodič autobusu sa dnešného verejného zasadnutia nezúčastnil. Ako odvolací senát KS odôvodnil, vodič nedal prednosť v jazde vlaku. Riadne sa mal presvedčiť, či môže bezpečne prejsť cez železničné priecestie. Ako vodič autobusu si mal okrem toho počínať mimoriadne opatrne. KS tiež nezistil okolnosti, ktoré by hovorili o manipulovaní dôkazov, ako naznačoval obhajca obžalovaného.

„Uznesenie KS v Banskej Bystrici akceptujem, aj keď si stále myslím, že ukladaný trest zákazu činnosti vedenia motorových vozidiel mohol byť prísnejší. Na druhej strane som však spokojný, že vina obžalovaného Jána M. bola preukázaná skutkovo i právne a že od dnešného dňa je právoplatne odsúdený za prečin všeobecného ohrozenia,“ uviedol médiám krajský prokurátor. Podľa obhajcu vodiča sa pokúsia využiť nejaké mimoriadne opravné prostriedky, ktoré im zákon dáva, „to je nepochybné, že to spravíme,“ dodal.

Pri tragédii na železničnom priecestí v Polomke 21. februára 2009 zahynulo 12 osôb, šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia, 19 ľahké. V autobuse sa vtedy nachádzali obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a okolia, ktorí cestovali na lyžovačku. Na mieste tragédie odhalili 30. októbra 2009 pamätník obetiam nehody. Od nej uplynuli v utorok 21. februára tri roky. Ako uviedol hovorca pozostalých Dušan Slížik, justícia konečne naplnila literu zákona a trojčlenný senát si svoju prácu odviedol zodpovedne. „Samozrejme, že my s tou výškou trestu aj tak nie sme spokojní, podľa nás nie je adekvátna tomu, čo sa stalo,“ podotkol s tým, že pri nehode vyhaslo 12 ľudských životov. „Tie nasledujúce traumy v tých rodinách, ktoré nastali, ktoré do dnešného dňa trvajú, že ľudia sú na liekoch, psychicky sa liečia – tak toto všetko to má za následok,“ dodal Slížik.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM