Monika Obrtalová Rôzne

Krajský súd dostal peniaze na rekonštrukciu

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky pridelilo Krajskému súdu v Banskej Bystrici rozpočtové prostriedky účelovo určené na financovanie rekonštrukcie budovy krajského súdu na Skuteckého ulici. Rekonštrukcia sa realizuje od roku 2006, od jú

Hovorkyňa KS Nina Spurná vysvetlila, že v prvej etape boli krajskému súdu pridelené kapitálové výdavky v objeme 161 969 eura, ktorých časť je určená aj na úhradu doteraz všetkých neuhradených faktúr. „Krajský súd dostal prísľub peňazí na financovanie celej dostavby, pričom kapitálové výdavky budú prideľované postupne, podľa postupu realizácie prác,“ uviedla Spurná. Po 1. januári sa zvýšila DPH na 20 percent, z čoho vyplýva, že celková ešte potrebná suma na dofinancovanie prestavuje približne 1 505 374 eura s tým, že táto výsledná suma stále podlieha indexácii cien stavebných prác.

S realizáciou dostavby investičnej akcie sa začalo od polovice apríla. Vykonať treba ešte dokončovacie stavebné a reštaurátorské práce v interiéroch, ozvučenie, elektronický zabezpečovací systém, elektronický požiarny systém, dochádzkový a kamerový systém, ukončenie fasády, rekonštrukciu plotu, vymenovala Spurná.

V budove je sídlo súdu nepretržite od roku 1896, pričom na nej nebola vykonaná žiadna kompletná rekonštrukcia, zároveň je budova kultúrnou pamiatkou. Kompletná rekonštrukcia teda bola podľa slov Spurnej nutná. Zahŕňala obnovu a výmenu elektroinštalačných rozvodov a osvetlenia, výmenu vodovodných a odpadových rozvodov, inštaláciu výťahov, rekonštrukciu pamiatkovo významných konštrukcií, zabezpečenie prístupu pre zdravotne postihnutých, rekonštrukciu strechy, vybudovanie 45 kancelárií v podkroví, obnovu celej fasády budovy so vzácnou umeleckou výzdobou.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM