Monika Obrtalová Rôzne

Kraj chce partnerstvo s provinciou Chenan

Predseda BBSK Vladimír Maňka dnes spolu s podpredsedom provincie Chenan Wang Pingom podpísali ( 15.júna 2012) Vyhlásenie o zámere založenia partnerských vzťahov medzi BBSK a Provinciou Chenan v Čínskej ľudovej republike. Predseda Maňka vidí perspektí

Čínskej delegácii predseda Maňka oznámil, že sa hľadá aj partner pre Letisko Sliač a to v oblasti osobnej, ale aj nákladnej leteckej dopravy. Spomenul tiež, že Slovensko vyrába najviac automobilov v prepočte na jedného obyvateľa a v tejto súvislosti ocenil, že sa v uplynulom roku zvýšil vývoz vozidiel do Číny. Podpredseda Wang Ping počas návštevy na Úrade BBSK predstavil región Chenan, ktorý sa rozprestiera v povodí Žltej rieky.

V priemyselnej výrobe je zameraný najmä na ťažký priemysel- strojárstvo, automobilový priemysel, priemysel obnoviteľných zdrojov, výrobu hliníka a ťažbu uhlia. Letiská v Chenane podľa podpredsedu Pinga prepravia ročne priemerne 10 miliónov cestujúcich a preto si myslí, že by pre nich mohla byť zaujímavá možnosť spolupráce s Letiskom Sliač. Pozval predsedu Maňku na návštevu provincie Chenan, kde by mohol diskutovať aj na túto tému.

Predseda Maňka odovzdal na záver návštevy podpredsedovi Pingovi krištáľovú vázu, pričom spomenul sklársku tradíciu nášho kraja. Všetkým členom delegácie odovzdal aj knihu v Srdci Slovenska, prostredníctvom ktorej môžu lepšie spoznať náš kraj. Na stretnutí s delegáciou provincie Chenan sa zúčastnila aj podpredsedníčka Národnej rady SR Jana Laššáková a rektorka Univerzity Mateja Bela Beata Kosová.

Úrad BBSK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM