Michal Majer Hokej

Koval: Zišiel by sa skúsený obranca s dobrou strelou

V extralige sa nezadržateľne blíži play-off a hokejistom HC´05 s vysokou pravdepodobnosťou neunikne. Na otázky ohľadom stavu kádra a cieľoch vo vyraďovacej časti odpovedá prezident HC´05 Banská Bystrica JUDr. Juraj Koval.

Začiatkom týždňa došlo v tíme k pohybu, zaznamenali sme zaujímavé príchody skúsených hráčov. Znamená to azda, že sa menia ciele mužstva? Pred začiatkom sezóny som sa na tlačovej besede vyjadril, že našim hlavným cieľom je ekonomicky prežiť túto sezónu a dostať sa do play off. Súťaž je už v pomerne vysokom štádiu, máme za sebou štyri šestiny základnej časti, takže už môžeme predbežne hodnotiť, ako sa situácia vyvíja. Pred sezónou by sme boli s momentálnym umiestnením a bodovým ziskom maximálne spokojní. Preto nemôžem povedať, že sme nespokojní. Náš vnútorný cieľ je splnený. Myslím si, že play off nám už neunikne a tretia priečka nie je zlá, hoci vlani sme po základnej časti skončili na druhom mieste. V tejto fáze súťaže by sme si mohli položiť otázku, čo ďalej. Či sa uspokojíme s tým a povieme si, že súťaž dohráme a ekonomicky ušetríme. Máme ponuky na predaj našich hráčov, nehrozí nám vypadnutie a súťaž by sme dohrali. Alebo sa pokúsime o to, čo sa nám dva roky nepodarilo a to je postúpiť cez prvé kolo play off. Samozrejme, je to šport a nikde nie je napísané, že sa nám to podarí, ale povedali sme si, že by sme to znova chceli skúsiť a preto potrebujeme viac ťahúňov. Za prvé – súperi nás už prečítali a za druhé – všetci vidia, že keď nezaberie prvý útok, víťazstvá sa rodia veľmi ťažko. Preto sme sa rozhodli káder ešte doplniť. Zo začiatku sezóny sme dali veľký priestor mladým hráčov, bolo to šesť alebo sedem bývalých reprezentantov do 20 rokov. Priestor dostali a do tejto fázy súťaže nás nie všetci uspokojili. Takže nemôžeme povedať, že by sme sa vedeli na nich spoľahnúť, že budú rozhodovať zápasy play off. Výnimkou je Jano Sýkora, ktorý je ročník narodenia 1990 a dal už pätnásť gólov.

Vzhľadom k tomu, aké mená prichádzajú do tímu, bola úvodná otázka namieste. Je logické, že po dvoch neúspešných pokusoch je postup do 2. kola play off veľkým lákadlom… Vlani podľa môjho názoru nastalo určité uspokojenie, že sme relatívne s prehľadom uhájili druhú priečku, aj keď sme mali horšie obdobie. Teraz nás tiež postihlo obdobie, že sa nám výsledkovo nedarilo, ale keďže do play off je ešte relatívne čas, tak na druhej strane môže byť dobré, že chlapci pochopili, že keď sa nevrátia k hokeju, ktorý sme hrali na začiatku, k bojovnosti a zodpovednému plneniu úloh, tak nevyhráme, lebo rozdiely medzi súpermi nie sú veľké. Preto sme sa rozhodli oživiť káder, aby sa zvýšila konkurencia, čo by mohlo v play off priniesť úspech.

Je nákupom a dopĺňaniu kádra koniec? Prestupové obdobie je do konca januára. Momentálne nákupy nám prišli vhod aj preto, že máme zranených hráčov, Romana Tománka, problémy má aj Jano Sýkora, ale do play off by mali byť všetci v poriadku. Ešte rozmýšľame o doplnení obrany, lebo v Skalici sa vážne zranil Matej Cunik.

Chýba vám v kádri niektorý hráč? Nemyslíme ani tak konkrétne meno, skôr prototyp… S trénermi máme dlho jasno v tom, že by sa nám zišiel jeden skúsený obranca s dobrou strelou od modrej najmä na presilovky.

V porovnaní s minulou sezónou aj s touto by ste mohli byť spokojní. Mužstvo je na treťom mieste, istý čas bolo dokonca na čele. Prevládajú pozitívne pocity? V odpovedi sa vrátim do minulosti. Vlani sme oslávili piate výročie existencie nášho klubu. Ten vznikol, povedal by som na troskách banskobystrického hokeja. V poslednej sezóne pred našim vznikom sa zachraňoval v I. lige, v baráži s Humenným utrpel víťazstvo. Ak by zostúpil, bola by to najväčšia hanba pre rodisko mnohých hráčov NHL. Klub postupne budujeme a súčasné postavenie navonok aj z nášho pohľadu je v poriadku. Musíme vyjadriť spokojnosť. Sme vďační za každé stretnutie, ktoré odohráme v extralige. Myslím si, že nielen my, ale aj iné kluby majú svoje problémy a niekedy preto nechápem divákov, ktorí sa nejako rýchlo nabažili extraligového hokeja v Banskej Bystrici. Zoberme si ostatný domáci zápas. Hráme na treťom mieste, prehrávame s Trenčínom 2:3 a štadión vypíska našich hráčov, ktorým nemožno vytknúť, že by sa nesnažili a nebojovali. Je to v prvom rade šport a my aj našim hráčom hovoríme – môžete prehrať, ale všetci musia vidieť, že ste dali do toho všetko. Vtedy naozaj nemožno nič vyčítať. Ale na druhej strane, ak budú diváci pískať na hráčov, nás ako funkcionárov aj hráčov to stojí nemalé úsilie, aby sme udržali hokej v Banskej Bystrici, tak si musíme položiť otázku, že pre koho to robíme. To je tá odvrátená stránka tejto ťažkej práce.

Zdroj: hc05.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM