Samospráva

Kotlebove tvrdenia o podpisovaní zmlúv: Prečítajte si kompletnú reakciu bystrickej župy...

Novozvolený župan Marian Kotleba sa po nástupe do svojej funkcie chystá na osobitné preverovanie. Vedenie kraja podľa neho podpisuje aj rôzne dôležité dokumenty a zmluvy, čo považuje za podozrivé. Banskobystrický samosprávny kraj nenechal jeho slová bez reakcie.

Stanovisko BBSK k medializovaným informáciám o údajnom schvaľovaní zmlúv

"Ustanovujúca schôdza nového zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja sa uskutoční 20. decembra 2013. Po tomto termíne si zvolení poslanci i nový predseda kraja začnú plniť svoje povinnosti vyplývajúce z mandátu. Úrad BBSK aj dovtedy funguje v štandardnom režime. Všetky odborné útvary i organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK vykonávajú úlohy v zmysle svojich kompetencií.

Medializované informácie o tom, že BBSK schvaľuje na poslednú chvíľu zmluvy, o ktorých zamestnanci predtým nič nevedeli, sú nepravdivé. Zariadenia sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK sú samostatné právne subjekty, ktoré uzatvárajú zmluvné vzťahy samostatne v zmysle zákona. Samosprávny kraj môže uzatvárať zmluvné vzťahy, ktoré majú dopad na zariadenia napr. v prípade čerpania prostriedkov zo štátneho rozpočtu alebo štrukturálnych fondov, kde oprávneným žiadateľom je samosprávny kraj.

V prípade dodávateľských vzťahov má z dôvodu hospodárneho a efektívneho nakladania s verejnými financiami BBSK uzatvorené na niektoré vybrané komodity (napr. energie) rámcové zmluvy, ktoré platia pre jednotlivé zariadenia. Odbor sociálnych politik nepripravoval a ani nepripravuje žiadne rámcové zmluvy. Nie je pravda, že by zariadeniam boli podsúvané akékoľvek zmluvy na podpis, resp. už podpísané predsedom BBSK. Podobne to platí aj v prípade kultúrnych inštitúcii.

BBSK v tomto roku s veľkým náskokom obhájil titul najtransparen­tnejšieho kraja na Slovensku. Všetky svoje záväzky a povinnosti si naďalej plní v súlade s platnou legislatívou, na základe štandardného financovania, ktoré vychádza z riadne schváleného rozpočtu. Všetky zmluvy, faktúry a dokumenty Úrad BBSK transparentne zverejňuje tak, aby mohli byť podrobené verejnej kontrole."

Monika Pastuchová, vedúca oddelenia styku s verejnosťou a protokolu BBSK

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM