Monika Obrtalová Rôzne

Konzervatórium oslavuje 20 rokov

Konzervatórium Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici oslavuje 20. výročie svojho založenia. Počas slávnosti na pôde školy ocenil dnes jeho pôsobenie počas tohto obdobia aj podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ladislav Topoľský. Zdôraz

„Konzervatórium je už nezmazateľne zapísané na mape umeleckého školstva nielen na Slovensku, ale aj v Európe a vo svete. Banskobystrický samosprávny kraj ako zriaďovateľ, považuje túto školu za jeden z pilierov školstva v regióne.“ Riaditeľom jubilujúcej školy je od jej založenia Tibor Sedlický, ktorý si zaspomínal aj na jej začiatky.

S hrdosťou pritom skonštatoval, že vtedy nielen jeho ale ani jeho kolegov ani v tom najružovejšom sne nenapadlo všetko, čo sa na pôde tejto školy za dvadsať rokov udialo a dosiahlo. „Čo ja si mimoriadne cením a na čo som ja hrdý? Mám okolo seba úžasných ľudí, mojich kolegov. To, že naše konzervatórium sa už po dvadsiatich rokoch stalo len druhou štátnou školou, po konzervatóriu v Košiciach, ktorá poskytuje možnosti štúdia vo všetkých umeleckých študijných odboroch konzervatoriálneho vzdelávania. To, že naši absolventi sa nielenže rýchlo dostali na porovnateľnú úroveň s absolventmi iných umeleckých škôl, ale že v každom zo študijných odborov máme už absolventov, ktorí patria minimálne k slovenskej umeleckej špičke. Terka Babiaková, Milan Paľa, Martin Dudinský, Mišo Červienka, Zuzka Ferienčíková, Andreja Hašková, tanečníci Tomáš Nepšinský a celá skupina Les SlovaKs, dnes známa už v celej Európe.“

Riaditeľ Sedlický spomenul aj to, že absolventi školy pôsobia v takmer všetkých špičkových hudobných umeleckých telesách na Slovensku, ale aj v mnohých amatérskych ľudových hudbách. O vynikajúcej úrovni banskobystrického konzervatória svedčí podľa neho aj to, že len v tento jubilejný rok získali jeho žiaci na celonárodnej súťaži študentov slovenských konzervatórií 17 z možných 33 cien.

A to je podľa riaditeľa Sedlického najmä výsledok práce pedagógov konzervatória. Z rúk riaditeľa školy si preto počas slávnosti prevzali ocenenie dlhoroční pedagógovia, ktorí stáli pri zrode Konzervatória a doteraz pôsobia na škole: Mgr. art. Peter Strenáčik, MgA. Ján Juřík, Mgr. Božena Fresserová, PhD., Viera Horváthová a Marta Lakatošová. Slávnosť na pôde konzervatória uzavrelo vystúpenie jeho študentov.

Zdroj: Úrad BBSK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM