Jakub Forgács Samospráva

Kontroverzný obsah vydania župných novín: Kotlebov človek prehovoril o mesačníku!

Kotlebov človek prehovoril na tému župných novín. Podľa hovorcu BBSK Miroslava Beličku je vydávanie mesačníka Náš kraj jediným spôsobom, ako informovať verejnosť o nových zisteniach, plánovanej činnosti a krokoch nového vedenia župy.

Ilustračný obrázok k článku Kontroverzný obsah vydania župných novín: Kotlebov človek prehovoril o mesačníku!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

„Od nástupu nového vedenia kraja na čele s predsedom Kotlebom sme zaznamenali, že takmer vo všetkých elektronických a printových médiách sa objavujú jednostranné a tendenčné informácie, ktorými negatívne prezentujú kroky nového vedenia kraja. Žiadne médium ani organizácia, vrátane často spomínanej Transparency International Slovensko, však nekritizuje absenciu plurality názorov v týchto médiách. Napriek tomu, že vedenie kraja niekoľkokrát upozornilo na nehospodárne nakladanie s majetkom kraja bývalým vedením BBSK, upozornilo na možný subvenčný podvod v organizáciách zriadených krajom a bolo podaných niekoľko trestných oznámení, v médiách sa objavili len strohé, skreslené alebo vôbec žiadne informácie,“ odôvodňuje Belička jedinečnosť Nášho kraja.

Počítali výskyt Maňku

Sťažuje sa tiež na to, že propagáciou bývalého vedenia župy a strany Smer-SD za štátne peniaze v mesačníku Náš kraj sa médiá nezaoberali. Argumentuje pritom analýzou 12 „náhodne vybratých“ čísel tohto župného mesačníka z predchádzajúceho volebného obdobia, v ktorých bolo vrátane fotografií priemerne 12 zmienok o vtedajšom županovi Vladimírovi Maňkovi a 14 zmienok o strane Smer-SD.

„V dvoch vydaniach bol Maňka spomenutý 17-krát a v jednom 18-krát,“ uvádza Belička, pričom krátko predtým informuje, že vo vydaniach Nášho kraja za súčasného vedenia župy, teda v prvom a druhom tohtoročnom čísle, bol župan Kotleba spomenutý priemerne 21-krát. Tohtoročné čísla mesačníka majú po osem strán, čo je o polovicu menej, než mali čísla v minulom volebnom období.

Bez vyjadrenia protistrany

K otázke útokov na poslancov a bývalé vedenie BBSK bez vyjadrenia protistrany Belička spomína vlaňajšie prvé číslo Nášho kraja, v ktorom podľa neho Maňka kritizoval svojho predchodcu Milana Murgaša, ktorý k tomu nedostal možnosť vyjadriť sa. Spomína aj neobjektivitu jedného súkromného schránkového periodika a spravodajského portálu.

„Pre zaujímavosť, v periodiku Trnavského samosprávneho kraja Rodný môj kraj v ostatnom vydaní je predseda Tibor Mikuš (Smer-SD) spomínaný osemkrát vrátane fotografií. V Štiavnických novinách je primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babjaková (Smer-SD) spomenutá 12-krát vrátane fotografie,“ dodal Belička.

Najnovšie číslo mesačníka Náš kraj neobsahuje žiadne informácie o činnosti organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, krajských poslancov či o dôležitých udalostiach v kraji, ale väčšina článkov je venovaná županovi Kotlebovi a jeho názorom a tiež útokom na krajské zastupiteľstvo či predchádzajúce vedenie kraja bez vyjadrenia protistrany.

Číslo už rieši polícia

Číslom sa už z vlastného podnetu zaoberala banskobystrická okresná prokuratúra a vo štvrtok ho odstúpila na ďalšie konanie polícii ako vec podozrenia zo spáchania prečinu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov. Banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová v utorok uviedla, že polícia už podozrenie preveruje, pričom na rozhodnutie o prípadnom začatí trestného stíhania má lehotu tridsať dní.

Nový šéfredaktor Nášho kraja Michal Albert, ktorý pre BBSK pracoval od marca na základe dohody o vykonaní práce, sa od začiatku apríla stal zamestnancom Úradu BBSK ako referent oddelenia styku s verejnosťou. „Keďže sa osvedčil a svoju prácu si vykonával veľmi kvalitne, po osobnom personálnom pohovore bol prijatý do pracovného pomeru,“ uviedol Belička s tým, že od poslednej organizačnej zmeny, ktorá znamenala prepustenie 15 úradníkov k 1. marcu, bolo na Úrade BBSK vytvorených a obsadených päť nových pracovných pozícií – tri miesta referentov a dve miesta údržbárov.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM