Michal Majer Rôzne

Kontroverzná 3D výstava má zaujať aj predstaviteľov Cirkvi

Pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie sa v priestore prístavby Obchodného domu Prior v Banskej Bystrici uskutoční výstava s názvom Priestor pre desatoro. Výstava prináša kontroverzné spracovanie Desatora Božích prikázaní v podobe veľkor

Autorom výstavy je slovenský maliar Roman Turcel, známy svojim umením nielen doma, ale aj v zahraničí. Prostredníctvom postavy kňaza prináša Turcel kritický pohľad do radov katolíckej cirkvi, na súčasný život veriacich ľudí a kléru. V jeho tvorbe dominujú témy zamerané na hľadanie trvalých hodnôt. „Rád vytváram priestor pre otázky a provokujem k zamysleniu. Moderné umenie totiž nemá len dekoratívnu funkciu, ale má predovšetkým prinášať postoje, pohľady, myšlienky a nastolovať otázky,“ priznáva maliar.

Na Slovensku ide o jedinečnú výstavu, ktorá je pripravená technológiou takzvanej domaľby stereoskopických fotografií pre 3D projekciu a má za úlohu prilákať čo najviac návštevníkov. Na výstavu boli pozvaní aj predstavitelia Cirkvi a členovia protináboženských a humanistických hnutí. Návštevníci si ju v priestoroch OD Prior môžu pozrieť od 16. septembra do 17. októbra.

moo, Marek Mittaš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM