Monika Obrtalová Rôzne

Konflikt Gogolu s poslancami: Za všetkým je kúpalisko!

Peniaze a plážové kúpalisko. Presne toto rozpútalo spor medzi primátorom Banskej Bystrice Petrom Gogolom s mestskými poslancami. Tí sa teraz handrkujú medzi sebou už aj o tom, či zastupiteľstvo môže ukladať úlohy prednostovi radnice.

Na primátorovu stranu sa postavil okresný prokurátor. Mestskému zastupiteľstvu adresoval protest proti uzneseniu, ktorým ešte v októbri 2010 schválilo štatút mesta a žiada zrušiť tú časť štatútu, podľa ktorej plní prednosta mestského úradu aj úlohy, ktoré mu uloží mestské zastupiteľstvo.

Toto ustanovenie je podľa prokurátora v rozpore so zákonom o obecnej samospráve. Konečné slovo v spore však bude mať pravdepodobne súd, na ktorý sa môže prokurátor obrátiť, pretože mestské zastupiteľstvo dnes jeho protestu nevyhovelo a napadnutú časť štatútu mesta nezmenilo.

[blockquote]Do sporu pre kompetenciu ukladať úlohy prednostovi mestského úradu sa primátor s mestskými poslancami dostal v súvislosti s uznesením z májového zasadnutia, ktorým zastupiteľstvo uložilo prednostovi vykonať odborné posúdenie investícií na plážovom kúpalisku. **Primátor Gogola začiatkom júna na mimoriadnom zasadnutí mestskej rady oznámil, že toto uznesenie nepodpíše, pretože zastupiteľstvo ním prekračuje svoje kompetencie. **Viac o spore o plážové kúpalisko v Banskej Bystrici sa dozviete [link=http://www­.bystrica24.sk/clan­ky?extend.131916_Plnia-sa-na-kupalisku-zmluvy?-Mesto-na-to-kasle!]TU![/lin­k][/blockquote] Uviedol, že prednosta podlieha primátorovi, zastupiteľstvo mu môže len odporúčať, či požiadať ho niečo vykonať. **To, že dosiaľ banskobystrickí mestskí poslanci bežne prednostovi úlohy ukladali, považuje Gogola za miestne zvykové právo a uviedol, že tieto uznesenia podpisoval, lebo vtedy ešte nevedel, že sú protizákonné. **Na dnešnom zasadnutí poslancov informoval, že podobné protesty prokurátorov už v minulosti riešili mestské zastupiteľstvá v Košiciach či Považskej Bystrici a vyhoveli im. Podnet banskobystrickému okresnému prokurátorovi na preskúmanie štatútu mesta Banská Bystrica podal v polovici júna prednosta banskobystrického mestského úradu Miroslav Rybár.

[blockquote]Pos­lanci protestu prokurátora nevyhoveli "v dobrej viere“ preto, aby prokurátor podal návrh na zrušenie napadnutého uznesenia na súd. V diskusii to kolegom navrhol nezávislý poslanec Vladimír Pirošík s tým, že podobné kompetenčné spory sú v mnohých mestách a obciach a banskobystrický precedens by mohol dať konečne odpoveď, aký je správny výklad zákona. [/blockquote] Ak by totiž protestu vyhoveli, spor sa pred súd nedostane, pretože podnet na zrušenie uznesenia môže súdu podať iba prokurátor a nie mestské zastupiteľstvo či vedenie mesta. „Pri všetkej úcte k prokurátorom, až súd môže s konečnou platnosťou rozlúsknuť tento problém a neraz už súdy nedali prokurátorom za pravdu,“ povedal Pirošík s tým, že oceňuje postup vedenia mesta, keď v snahe zistiť správny výklad zákona podalo podnet prokurátorovi.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM