Jaroslav Dodok Rôzne

Konferencia TEDx po prvý raz v Banskej Bystrici: Zbavte sa strachu a robte to, čo vás baví

Celosvetovo známa konferencia TEDx sa po prvýkrát uskutoční v Banskej Bystrici 11. mája. Pod mottom „myšlienky hodné šírenia“ na nej svojimi životnými príbehmi inšpirujú a poradia úspešní biznismeni, aktivistka či sexuologička zo Slovenska aj zo zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku Konferencia TEDx po prvý raz v Banskej Bystrici: Zbavte sa strachu a robte to, čo vás baví
Foto: Jaroslav Dodok

Banská Bystrica sa stane strediskom inšpirácie

Mladému tímu nadšencov sa podarilo získať licenciu a pripraviť prestížnu medzinárodnú konferenciu TEDx po prvýkrát v Banskej Bystrici. Dobrovoľníci organizujú obdobné podujatia po celom svete a umožňujú účastníkom zažiť atmosféru pripomínajúcu konferencie TED. Na nich už tri desaťročia v duchu motta „myšlienky hodné šírenia“ rečnia najvýznamnejší myslitelia, podnikatelia či odborníci na technológie súčasnosti, ako Bill Gates či Al Gore.

,,Na konferencii TEDx Banská Bystrica účastníci zažijú desať živých vystúpení rečníkov a tiež premietanie videí TEDTalks z iných konferencií. Cieľom konferencie je predovšetkým inšpirovať účastníkov, aby nabrali odvahu a vytvorili či dokázali čosi úspešné či prevratné," priblížil Jaroslav Dodok, jeden z organizátorov.

Neoddeliteľnou súčasťou konferencie sú aj neformálne diskusie a nadväzovanie nových kontaktov. A práve v tom spočíva výnimočnosť TEDx – nehľadá pasívnych návštevníkov, ale aktívnych účastníkov. O úspešnosti toho svedčí fakt, že lístky na TEDx Banská Bystrica sa vypredali už mesiac pred podujatím.

10 rečníkov, 10 zaujímavých tém

To, že konferencia TEDx Banská Bystrica je medzinárodná, potvrdzujú hneď dvaja rečníci od našich južných susedov. Maďarská sexuologička Anikó Klettner prezradí tajomstvo kvalitného sexu. Naproti tomu, večne usmiaty optimista Adam Somlai – Fischer inšpiruje svojím životným príbehom o tom, ako sa z umelca stal biznismen, keď vytvoril nástroj na zábavnejšie a efektívnejšie prezentácie – PREZI.com.

Taktiež spoza hraníc, z Prahy príde rečniť pod názvom „Iný ako iní“ Martin Hrnčiar. Tino už počas vysokej školy rozbehol veľmi úspešnú kariéru, avšak zanechal ju. Zmenil sa zo zamestnanca na zamestnávateľa a dnes vlastní lifestylovú značku Life is porno. Výnimočný a taktiež medzinárodný je aj príbeh rodáka z Arizony a učiteľa Noaha Johnsona. Na Slovensko prišiel iba na chvíľu, avšak ťahá to už desaťročie. Vraví o sebe, že je hrdý Slovák a na konferencii prezradí, čo je pre nás samozrejmosť, pre Američana sviatok.

Priam filmový príbeh píše ďalší rečník, Radoslav Hruška. Jeho štartovacou čiarou bolo šesť rokov na drogách a nedokončená maturita. Odvtedy prešlo 17 rokov a do Banskej Bystrice príde ako lektor, školiteľ a podnikateľ. Za zmienku stojí aj príbeh Richarda Ďurana. Pôvodne pracoval ako vedec – biológ, dnes je riaditeľ INESS a rečniť bude o tragédii duševného vlastníctva.

Na konferencii TEDx Banská Bystrica myšlienky hodné šírenia rozpovie aj majster karate a motivácie Ladislav Konrád a taktiež aktivistka Andrea Štulajterová bojujúca za cyklotrasy. Cenné rady o tom, ako účinne bojovať proti strachu, prezradí zakladateľ internetových kníhkupectiev UPbook.sk a INVESTbook.sk Lukáš Mikuláško. Posledným prekvapením pre všetkých účastníkov bude rečník Tibor Škrabský, ktorý sa venuje neformálnemu vzdelávaniu a zavŕta aj do témy slovenského školstva.

Konferencia TEDx Banská Bystrica sa uskutoční v sobotu 11.5.2013 v pri­estoroch s výnimočnou atmosférou v Divadle Štúdio tanca.

Medzinárodné podujatie v Banskej Bystrici podporuje aj náš spriaznený portál Student24.sk.

student24/Kornel Kubík, ilustračné foto: TEDxNitra

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM