Monika Obrtalová Rôzne

Koncentrácie peľu tráv a pŕhľavy poklesli

Na strednom a severnom Slovensku došlo v uplynulých dňoch k miernemu poklesu veľmi vysokých koncentrácií peľu tráv a pŕhľavy v ovzduší.

Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, ich najvyššie hladiny boli zachytené najmä v oblasti monitorovacích staníc RÚVZ Banská Bystrica a Žilina, „keďže lúčne porasty na holiach a vo vyšších horských polohách sú ešte v plnom kvete“.Podľa vedúcej oddelenia biológie životného prostredia banskobystrického RÚVZ Janky Lafférsovej peľ pŕhľavy ešte v tejto oblasti dosahoval veľmi vysoké koncentrácie.

Okrem toho zachytili v nízkych počtoch doznievajúci peľ drevín – borovice a lipy. Mierne sa zvýšili hladiny peľu burín – skorocelu, štiavu, mrlíkov i ďalších bylín, najmä z čeľade astrovitých a mrkvovitých. V Banskej Bystrici aj v Žiline zachytili lapače peľ paliny, ako aj prvý tohoročný peľ silne alergizujúcej ambrózie. Spóry húb sa vyskytovali na celom území vo veľmi vysokých koncentráciách, no oproti predchádzajúcemu týždňu ich denné koncentrácie poklesli.

Odborníci očakávajú ďalší pokles denných koncentrácií peľu tráv a pŕhľavy. Narastajú denné koncentrácie peľu ostatných bylín. Peľ drevín sa vyskytne už len ojedinele. V ovzduší sa bude vyskytovať naďalej ešte peľ skorocelu, štiavu, mrlíka i spomínaných bylín najmä z čeľadí astrovitých a mrkvovitých. Peľ paliny a ambrózie pribudne aj v ďalších oblastiach Slovenska. Koncentrácie spór húb budú najmä po búrkach výraznejšie narastať.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM