Monika Obrtalová Rôzne

Koncentrácia peľu paliny sa zvýšila

Podľa hlásení monitorovacích staníc peľovej informačnej služby pri regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Trnave a v Žiline boli v uplynulých dňoch namerané takmer na celom území vysoké koncentr

Pokračovala, že peľ tejto buriny je silným alergénom, pričom odborníci sú všeobecne svedkami nárastu alergikov s precitlivenosťou na túto rastlinu. Peľ paliny tiež skrížene reaguje so všetkými ostatnými astrovitými rastlinami. Pozitívny kožný test má približne 80 % polinotikov, pričom kauzálnym alergénom môže byť až pre tretinu pacientov. Všetky astrovité byliny (palina, ambrózia, rumanček či slnečnica) často vyvolávajú skrížené reakcie po konzumácii zeleniny, a to koreňovej, hlávkovej aj hľuzovej, ale aj ovocia a korenín.

„Kvitnúť budú aj ostatné byliny z čeľade astrovitých – astra, slnečnica topinambur, rumanček, vratič a iné, výraznejšie sa zvýšili aj koncentrácie peľu ambrózie. Dlhodobo si na väčšine územia Slovenska udržiava ešte veľmi vysoké koncentrácie slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých rastlín. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytuje už len v nízkych koncentráciách,“ konštatovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom PIS na Slovensku. Pokračovala, že okrem spomenutých druhov sa v ovzduší v nízkych koncentráciách vyskytoval peľ rastlín z čeľade astrovitých, mrkvovitých, štiavu, skorocelu a mrlíkov. Na celom území sa naďalej udržiavajú veľmi vysoké denné koncentrácie spór húb – plesní s najpočetnejšie zastúpenými rodmi Cladospórium a Alternária.

Prognóza výskytu denných koncentrácií peľu bude v týchto a nasledujúcich dňoch výrazne ovplyvnená počasím. Obdobie bez zrážkovej činnosti prinesie ďalší nárast denných koncentrácií peľu najmä významných alergénov paliny a ambrózie. Peľová sezóna paliny je na svojom vrchole, výraznejšie pribudne ešte peľ ambrózie. Koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých sa budú do jesene udržiavať len vo veľmi nízkych koncentráciách. Dlhodobejšie sa udržia vyššie koncentrácie peľu pŕhľavy a veľmi vysoké koncentrácie spór húb v ovzduší na celom území Slovenska.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM