Monika Obrtalová Krimi

Konateľov nebankovky TopInvest súdia za podvod

Záverečnými rečami prokurátora, obhajcov a jedného z obžalovaných pokračovalo dnes na Okresnom súde Banská Bystrica hlavné pojednávanie s konateľmi nebankového subjektu TopInvest Jánom H. a Petrom R. z východného Slovenska, ktorých krajský prokurátor

Na pojednávaní bol prítomný iba Ján H., druhý obžalovaný už skôr požiadal súd, aby konal v jeho neprítomnosti, v čom mu vyhovel. Predseda senátu po záverečných rečiach oznámil, že rozsudok vynesie v piatok 7. mája o 14.00 hodine.

Podľa prokurátora sa v prípade oboch obžalovaných naplnila skutková podstata trestného činu, z ktorého ich obžaloval. Žiadal pre nich preto trest v strede príslušnej trestnej sadzby a peňažný trest vo výške viac ako 30 tisíc eur. V prípade, že by sa splneniu peňažného trestu vyhýbali, dostanú jeden rok nepodmienečne.

Naopak obhajcovia tvrdili, že ich mandanti sa trestného činu nedopustili a žiadali ich spod obžaloby oslobodiť. Podľa nich súdni znalci nemali k dispozícii pri vypracovávaní posudkov k dispozícii kompletné účtovné doklady, a tak ich posudky nemohli byť objektívne. Nepodarilo sa dokázať ani to, že peniaze od klientov použili obžalovaní pre vlastnú potrebu.

Obidvaja obžalovaní, ktorým hrozí až dvanásťročný nepodmienečný trest, mali podľa obžaloby vylákať od takmer 156 klientov približne 900 tisíc eur. Podarilo sa im to prísľubom vysokého zhodnotenia vložených peňazí, ktoré v niektorých prípadoch bolo až vyše 40 percent.

Ján H. spolu s Petrom R. spoločnosť TopInvest so sídlom v Banskej Bystrici založili v júni 1998, neskôr v Košiciach zriadili aj jej pobočku. Tvrdili, že budú stavať aj domy pre sociálne slabšie skupiny. Mali tiež cestovnú i realitnú kanceláriu, vydavateľstvo svojho časopisu, ako i ďalšie aktivity, tie sa im však nevydarili.

Obžalobu na konateľov nebankového subjektu TopInvest Jána H. a Petra R. prijal senát Okresného súdu v Banskej Bystrici v septembri 2007. Prokurátor i obžalovaní vtedy na predbežnom prerokovaní obžaloby návrh na uzavretie dohody o vine a treste odmietli.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM