Jakub Forgács Kultúra

KOMPLETNÝ PREHĽAD: V meste sa uskutočnia takmer dve desiatky podujatí spojených s Francúzskom

Pod Urpínom odštartoval mesačný cyklus podujatí Jar frankofónie. V rámci programu čakajú na Bystričanov a iných návštevníkov koncerty, filmové projekcie, ale aj tvorivé dielne a súťaže.

Ilustračný obrázok k článku KOMPLETNÝ PREHĽAD: V meste sa uskutočnia takmer dve desiatky podujatí spojených s Francúzskom
Zdroj: Webnoviny.sk

Otvorením digitálnej interaktívnej výstavy Albert Camus 1913–2013 v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici odštartovala v utorok séria podujatí v rámci už pravidelnej Jari frankofónie. Organizátor Alliance Francaise ponúkne obyvateľom mesta a jeho návštevníkom počas nasledujúceho mesiaca takmer dve desiatky podujatí spojených s Francúzskom alebo s francúzštinou.

Na svoje si prídu aj tí najmenší

Najbližším bude v piatok v sídle Alliance Francaisena Námestí SNP Ateliér komiksu. Dopoludňajšie podujatie určené deťom, ktoré sa učia po francúzsky, bude vyplnené tvorivou prácou – adaptáciou známych rozprávok do komiksu. Podujatím, ktoré organizátori zahrnuli do Jari frankofónie, bude aj nedeľné detské predstavenie Sofinkine maléry v Bábkovom divadle na Rázcestí. Po predstavení je na programe tvorivá dielňa zameraná na prácu s farbami a ich miešaním.

Nasledujúci deň si priatelia filmu môžu vo Filmovom klube v Múzeu SNP pozrieť francúzsky film Kapitál (Le Capital). Politický triler z najvyšších finančných kruhov v dobe svetovej finančnej krízy prináša odveký príbeh o vplyve moci a peňazí na život človeka podľa námetu rovnomennej knihy Stephana Osmonta. V utorok 11. marca je na programe prednáška Christiane Marque-Pucheu s názvom Interkultúrna komunikácia: Stereotypy., ktorá sa uskutoční na Ekonomickej fakulte UMB. V stredu 12. marca prebehne frankofónny večer – kvíz o gastronómii a degustácia. Filmové projekcie pokračujú vo štvrtok 13. marca vo Filmovom klube v Múzeu SNP slovensko-francúzskou snímkou Eden a potom (L'Eden et apre`s).

Nebude chýbať ani africká hudba a brušná tanečnica

V piatok 14. marca sa v ZUŠ Žilina uskutoční semifinále súťaže Spievam po francúzsky. O priazeň poroty sa s modernými francúzskymi piesňami uchádzajú spevácke talenty z celého Slovenska. Na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov bude v pondelok 17. marca kultúrny Večer Maghreb a Afrika. Návštevníci sa môžu tešiť na africkú hudbu – skupinu Babyluzara, brušnú tanečnicu a malú ochutnávku severoafrickej kuchyne.

V sídle Alliance Francaise na Námestí SNP sa v utorok 18. marca o uskutoční zábavná frankofónna hra pre gymnazistov Hon na slová alebo nájdite 10 slov frankofónie. Na rovnakom mieste sa bude konať aj ďalšie podujatie, ktoré bude vo štvrtok 20. marca. Pôjde o Príbehy a legendy: rozprávanie o africkej kultúre s Bernardinom Kouhossounonom z Beninskej republiky v západnej Afrike.

Záverečný koncert v podaní Pas de Pitié

Filmová prehliadka francúzskych filmov pokračuje vo Filmovom klube v Múzeu SNP v pondelok 24. marca projekciou snímky Atomic age (L'âge atomique). Do Jari frankofónie sa zapojí aj centrum Záhrada a to čítaním úryvkov známeho a diskutovaného diela Alberta Camusa Cudzinec v podaní študentov bilingválneho gymnázia a UMB.

Vo štvrtok 27. marca sa vo Filmovom klube v Múzeu SNP uskutoční projekcia filmu Pena dní (L'écume des jours). O deň neskôr bude v centre Záhrada Rozprávkový a hudobný ateliér, v rámci ktorého dvaja francúzski umelci animujú pre deti a dospelých s dušou dieťaťa rozprávkový príbeh Vlk s mäkkými zubami. Po ňom sa uskutoční koncert francúzskeho dua La mauvaise graine. Záverečný koncert Jari frankofónie bude vo Zvolene 5. apríla, kde zoskupenie Pas de Pitié priblíži poetický hudobný svet veľkého francúzskeho džezmena Clauda Nougaroa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM