Jakub Forgács Kultúra

Knižnice pre všetkých: Motto, ktorým sa tento týždeň riadi aj Štátna vedecká knižnica

Marec je známy ako mesiac knihy. Predposledný marcový týždeň patrí špeciálne knižniciam. Od 18. do 22. marca bude prebiehať už 14. ročník celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc.

Ilustračný obrázok k článku Knižnice pre všetkých: Motto, ktorým sa tento týždeň riadi aj Štátna vedecká knižnica
Foto: Iveta Hrabovská

Spolok slovenských knihovníkov a Slovenská asociácia knižníc aj tento rok pripravil rôzne podujatia a aktivity na zviditeľnenie knižníc. Štátna vedecká knižnica (ŠVK) sa okrem knižnično-informačných služieb odprezentuje aj ako centrum kultúrnych aktivít a podujatí.

Nové priestory, prednášky a stretnutia s osobnosťami

ŠVK sprístupní tento týždeň moderné Tvorivé centrum (TéCé). Nepôjde o obyčajnú študovňu, ale o priestory, kde budú môcť skupiny ľudí pracovať na rôznych projektoch, učiť sa a relaxovať. Odprezentuje sa tiež Centrum slovenských štúdií, ktoré sprístupní literatúru a kultúru slovanských národov.

V utorok 13. marca o 10:30 sa v Spoločenskej sále ŠVK uskutoční stretnutie Proglas – pomník kresťanskej kultúry. Zúčastnia sa na ňom osobnosti ako Petra Ďurík, Miroslav Cipár, Ľubomír Feldek a Lýdia Mlichová.

Pre študentov budú pripravené kreatívne hodiny a stretnutia v jazykových študovniach. Dozvedieť sa budú môcť viac aj o štipendiách a štúdiu v zahraničí. Worksop Virtuálna knižnica – a ako do nej vojsť? sa bude venovať elektronickým knihám a databázam. Pripravená je aj prednáška o publikáciách, ktoré vydalo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

Knižné novinky aj burza stariniek

Peter Urban, spisovateľ, zberateľ povestí a ochranár, predstaví svoju knihu Karpatské povesti. V rámci besedy sa odprezentujú aj najnovšie knihy Matice slovenskej z kampane Jar s knihou 2013. Po besede bude nasledovať autogramiáda a rozhovory.

Vo štvrtok 21. marca od 10:00 do 18:00 prebehne Burza kníh, na ktorej budete môcť kúpiť, predať alebo darovať knihy od výmyslu sveta. Návštevníci tiež budú môcť spoznať prácu knihovníka v rámci projektu Knižnica z druhej strany pultu.

Na svoje si prídu i milovníci hudby

Violončelovým koncertom z diel svetových autorov v stredu 20. marca o 16:00 oslávi svoje prvé výročie aj Hudobné átrium. Okrem toho budú mať návštevníci možnosť nahliadnuť bližšie do jeho priestorov a činnosti. Na koncerte sa odprezentujú študenti Konzervatória J. L. Bellu z Banskej Bystrice.

Prehliadka slovenskej hudobnej tvorby Musica slovaca návštevníkom predvedie zvukové nahrávky a hudobniny vydané Hudobným centrom a Hudobným fondom, s možnosťou interaktívnej prá­ce.

Zahraničné osobnosti

Americký fotograf Damaso Reyes predstaví výstavu fotografií The Europeans, ktorá potrvá až do konca marca. Jej hlavnými témami sú imigrácia, politika a ekonomika v európskych krajinách.

Špeciálnym hosťom v ŠVK bude riaditeľ medzinárodných vzťahov Americkej asociácie knižníc Michael Dowling. Vo štvrtok 21. marca o 13:00 bude viesť v Spoločenskej sále prednášku spojenú s diskusiou na tému Americká asociácia knižníc a tradícia Národného týždňa knižníc v USA: know-how nášho úspechu.

Keďže sa ŠVK snaží ísť s dobou, čoraz viac sa do popredia dostávajú elektronizačné služby. Od februára v nej funguje digitalizačné pracovisko. Od 1. januára tohto roku má stránka ŠVK nový dizajn. Návštevníci majú možnosť hodnotiť jej funkčnosť a jednoduchosť a podieľať sa na jej skvalitnení posielaním návrhov.

Foto: ilustračné

Týždeň knižníc ŠVK
2
Galéria
Foto: Jakub Forgács
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM