Jakub Forgács Kultúra

Kino v bazéne je tu opäť: Dvakrát viac podujatí a nielen filmy, na čo sa dá ísť v júni?

Unikátny projekt premietania filmov pod holým nebom sa znova vracia pod Urpín. Druhý ročník otvorí kultúrna udalosť roka, pozrite si kompletný program na jún.

Ilustračný obrázok k článku Kino v bazéne je tu opäť: Dvakrát viac podujatí a nielen filmy, na čo sa dá ísť v júni?
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Kino v bazéne, ktorý počas minulého roka prinavrátil život do nádvoria Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského, otvorí svoj druhý ročník už v prvej polovici júna. Zatiaľ čo minulý rok sa prišlo na desať filmových projekcií pod holým nebom pozrieť vyše 900 návštevníkov a návštevníčok, tento rok organizátori pripravujú dvakrát toľko podujatí. A nezostane to len pri filmoch.

Kultúrna udalosť roka aj interaktívne predstavenie

Otvorenie Kina v bazéne sa uskutoční už v druhý júnový týždeň, v stredu 11. júna (20:00 hod.). Na programe bude dokumentárny film Roberta Kirchhoffa Kauza Cervanová, ktorý označila umelecká obec ako Kultúrnu udalosť roka 2013. Uvedenie filmu vysvetľuje jeden z autorov projektu Kino v bazéne. „Nejde nám len o obraz, zvuk, ale aj o výpoveď, no a tento film výborne parafrázuje akúsi hranu pravdy a lži, na ktorej sa dennodenne pohybujeme,“ povedal.

Pri príležitosti otvorenia druhého ročníka do „bazéna“ zavíta po prvýkrát aj divadlo. V štvrtkový večer, 12. júna (19:00 hod.), sa tu uskutoční prezentácia projektu Divadelné Safari, v ktorom sa skupina mladých divadelníkov a divadelníčok pod vedením skúsených lektoriek venovala rozvoju svojich zručností. Výstupom z tvorivých ateliérov je interaktívne predstavenie Strach s podnázvom Naivne pozitívna rozprava.

Pokračovať plánujú až do septembra

Zvyšné dva júnové týždne budú v programe patriť prehliadke talianskeho filmu Cine Vitaj. Ako prvý uvedie v stredu 19. júna (21:00 hod.) Kino v bazéne film Sacro Gra. Ten ako jediný dokument získal v histórii benátskeho festivalu hlavnú cenu, Zlatého leva. Ani druhému filmu talianskej prehliadky nechýbajú vavríny. Film Veľká nádhera o neskrotnej rímskej smotánke a starnúcom novinárovi má na svojom konte Oscara aj Zlatý glóbus, Kino v bazéne ho premietne 26. júna (21:00 hod.).

O programe počas letných prázdnin viac prezradil ďalší zo zakladateľov projektu, Roland Maťaš. „Máme ambíciu pokračovať až do septembra. Každý štvrtok chceme ponúknuť to najlepšie, čo sa premietalo v kinách za posledný rok a možno prinesieme aj zopár prekvapení,“ dodal Maťaš. Vstup na všetky podujatia Kina v bazéne je voľný.

Program – jún 2014

  • streda 11.6. o 20:00 Kauza Cervanová (otvorenie 2. ročníka Kina v bazéne)
  • štvrtok 12.6. o 19:00 Divadelné Safari: Strach (Naivne pozitívna rozprava)
  • štvrtok 19.6. o 21:00 Sacro Gra (Prehliadka talianskeho filmu Cine Vitaj)
  • štvrtok 26.6. o 21:00 Veľká nádhera (Prehliadka talianskeho filmu Cine Vitaj)

Foto: Kino v bazéne

Kino v bazéne v Banskej Bystrici pod holým nebom
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM