Rôzne Správy

Kedysi boli pýchou kúpeľníctva. Na obnovu Kúpeľov Sliač treba desiatky miliónov eur

Známe kúpele čakajú na svojho záchrancu. Čo najnovšie zamýšľa Ministerstvo zdravotníctva SR?

Ilustračný obrázok k článku Kedysi boli pýchou kúpeľníctva. Na obnovu Kúpeľov Sliač treba desiatky miliónov eur
13
Galéria
Zdroj: TASR

Pred polstoročím pýcha slovenského kúpeľníctva, dnes nevýrazné kúpele, držiace sa na povrchu iba silou vôle. Kúpele Sliač zažívajú od 90. rokov uplynulého storočia postupný úpadok, pri čom každým rokom čakajú na svojho záchrancu. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ale najnovšie vyhlasuje, že štát by mal od vlastníkov kúpeľov, ktorými sú štátny MH Manažment a štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa akcie kúpiť a previesť ich na ministerstvo.

„Cieľom prevodu je zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb v kúpeľoch a revitalizovať zariadenia,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. „Aktuálne je materiál s návrhom na prevod akcií spoločnosti Kúpele Sliač, ktorý bol aj zverejnený v medzirezortnom pripomienkovom konaní, v štádiu vyhodnocovania pripomienok. Predpokladaný termín ukončenia vyhodnocovacieho procesu je koniec marca 2018,“ dodala.

Generálny riaditeľ kúpeľov Jozef Udič, ktorý je v čele kúpeľov päť rokov hovorí, že nie celkom dobre si vie predstaviť revitalizáciu kúpeľov pod taktovkou štátu. „Chce to veľa peňazí. Len do samotnej obnovy liečebného domu Palace, ktorý je najväčším zo všetkých liečebných domov, treba investovať 20 miliónov eur, do ďalších asi 10 miliónov eur a to nehovorím o revitalizácii samotného areálu kúpeľov,“ konštatuje. Sám vidí ich záchranu prostredníctvom silného investora zo zahraničia, ktorý, ako vraví, momentálne aj je a javí záujem.

Podľa neho kúpele utrpeli najmä známymi spormi o akcie kúpeľov z prelomu tisícročí a naposledy v roku 2011, kedy sa počet poukazov preplácaných štátnou poisťovňou výrazne znížil. Špecializáciu, ktorou boli kúpele známe, a to liečba srdcovo-cievnych ochorení, si totiž začalo uvádzať hneď niekoľko slovenských kúpeľov, a tak poisťovňa poukazy na tieto indikácie prerozdelila. Kúpeľom sa ale zvýšeným počtom samoplatcov podarilo každoročné straty vo výške približne jedného milióna eur znížiť na polovicu.

„Kúpele by pre vyrovnanie rozpočtu potrebovali okolo 12 000 klientov ročne, vlani sme ich mali ale 8000,“ pripomína riaditeľ. Napriek tomu má podľa neho toto zariadenie v hierarchii slovenského kúpeľníctva svoje opodstatnenie a kúpele by sa mali aj naďalej udržať. „Vidíme aj zo štatistík, že stále viac ľudí, a to už aj v mladom veku, trpí chorobami srdca. Keďže Sliač bol a je známy dobrými výsledkami v doliečovacích procesoch a v navracaní ľudí do života po operáciách srdca, bolo by dobre, aby si toto renomé udržal,“ zdôraznil.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zo Sliača!

V OBRAZOCH: Sliač
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM