Jozef Milan Rôzne

Každou cigaretou si skracujete život o 5 minút!

Už niekoľko rokov je každý tretí novembrový štvrtok - v tomto roku 22. novembra - Medzinárodným dňom bez fajčenia. Tento zabijak spôsobuje ročne viacej úmrtí, než samovraždy, všetky druhy násilia , vraždy a nehody dohromady.

Ilustračný obrázok k článku Každou cigaretou si skracujete život o 5 minút!

Látky, ktoré sa fajčením ukladajú vo vnútri pľúc, zvyšujú riziko rakoviny najmä tohto orgánu. Je dokázané, že 85–90 percent takýchto prípadov je spôsobená práve cigaretovým dymom. Fajčenie spôsobuje aj iné druhy rakoviny v oblasti dýchacích ciest a to najmä v ústnej dutine, hltane a hrtane, ale napadá aj obehový systém a srdce. „Tí, ktorí cigarete každý deň vravia svoje „áno“, by mali vedieť, že každá cigareta okrem toho že škodí organizmu samotnému, ubližuje zároveň všetkým naokolo – deťom, manželským partnerom, rodičom, súrodencom, či spolupracovníkom. Ak chcú ľudia prestať fajčiť, musia mať o dôsledkoch fajčenia a výhodách nefajčenia dostatok informácií a silnú motiváciu zahasiť poslednú cigaretu," konštatuje MUDr. Silvia Kontrošová.

Fajčenie je vlastne spoločensky akceptovaná závislosť, pričom škodlivosť fajčenia je celosvetovo známa. Najväčší nepriateľ ľudského zdravia je nikotín (súčasť tabaku), ktorý sa prostredníctvom fajčenia vstrebáva do organizmu. Čistý nikotín je veľmi silný jed. Kvapka na koži králika spôsobí okamžitý šok. Ak človek vyfajčí balík 20 cigariet denne, inhaluje približne 400 mg nikotínu za týždeň. Pokiaľ by toto množstvo bolo podané injekčne, zabilo by ho to okamžite ako výstrel.

Spracovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM