Webnoviny - Rôzne

Kauzu Slánske lesy odročili na január

Výsluchom piatich svedkov pokračovalo dnes na Krajskom súde v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie v kauze Slánske lesy.

Prokurátor v nej stíha za trestné činy podvodu a falšovania verejných listín podnikateľa Milana I., notára Ferdinanda O. a bývalého riaditeľa Správy katastra Pavla P. Podľa prokuratúry obžalovaní ako organizovaná skupina v roku 1998 pripravili Slovenskú republiku a ďalších vlastníkov približne o šesťtisíc hektárov lesných a iných pozemkov v hodnote viac ako 1,3 miliardy korún.

Dnes vypovedali bývalí riaditelia vtedajších Štátnych lesov v Košiciach a v Slanci. Obaja sa kontaktovali na vnuka grófa Károlyiho v Maďarsku po tom, ako sa dozvedeli, že štát prišiel asi o šesťtisíc hektárov pôdy, ktoré mali v správe Štátne lesy a ďalší vlastníci. Grófov potomok im vysvetlil, že na Slovensku bol a darovanie pôdy Márii Dušičkovej potvrdil, ale v minimálnom rozsahu. V rodine Károlyiovcov bolo zvykom darovať zamestnancom tri-štyri áre na malú záhradu. Svedkovia popreli, že by boli grófovmu vnukovi sľúbili poľovačku na medveďa ak zmení výpoveď o darovaní pôdy.

Bývalý riaditeľ zo Slanca uviedol, že obžalovaný Milan I. chcel mať veľký majetok, byť ako gróf a údajne sa aj tak správal. Podľa svedka Milan I. a jeho spoluobžalovaní s ďalšími kamarátmi boli organizovaná skupina, ktorá mala premyslené ako sa dostať k lesom a pôde. Otcom projektu údajne bol obžalovaný bývalý riaditeľ katastra v Trebišove Pavol P. Svedok sa odvolával na istého Dušana G., ktorý spočiatku spolupracoval s Milanom I. a mal doklady o ich snahe podvodom získať pozemky od štátu. Dušana G. však pri poľovačke nešťastnou náhodou zastrelil známy Milana I., ktorý ako svedok vypovedal v procese v pondelok 12. októbra. Zastrelený muž stačil bývalému riaditeľovi odovzdať kompromitujúce doklady. Ten ich neskôr odovzdal prokuratúre. Milan I. označil bývalého riaditeľa zo Slanca za klamára, hoci od roku 1990 boli kamaráti. Podľa obžalovaného podnikateľa exriaditeľ sa nevie zmieriť s tým, že ho odvolali z funkcie. Jeden zo svedkov povedal, že vo veci vystupoval ako splnomocnenec matky jeho manželky. Asi trojhektárovú lúku v lese kúpil dedo jeho svokry a rodina ju užívala dovtedy, kým s ďalšími pozemkami sa k nej nedostal Milan I. Svedok predložil súdu doklad o vlastníctve lúky, ale jeho platnosť napadol obžalovaný notár.

Mária Dušičková bola starou matkou manželky obžalovaného podnikateľa Milana I. Pôdu podľa obžaloby získala na základe notárskeho osvedčenia, ktoré jej vydal obžalovaný notár Ferdinand O. Pôdu následne vložila ako nepeňažný vklad do spoločnosti Slánske lesy s.r.o., kde je spoločníkom a konateľom obžalovaný podnikateľ Milan I. Majiteľkou pôdy sa Dušičková mala stať na základe notárskych osvedčení obsahujúcich nepravdivé skutočnosti o vlastníckom práve k nehnuteľnostiam.

Trio obžalovaných vinu popiera. Ak ich súd uzná za vinných, hrozí im trest odňatia slobody na päť až dvanásť rokov.

Pojednávanie pokračuje v januári 2010.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM